Poortugaal A 2368
Bij Welhoeksedijk 2, 3171 TB te Poortugaal

Inleiding

KOOIMAST, gebruikt als elektriciteits-verdeelpaal, alsmede als lantaarnpaal. De kooimast is gesitueerd aan de samenkomst van Welhoeksedijk, Albrandswaardsedijk en Kijvelandsedijk en is waarschijnlijk in de jaren '20 van de twintigste eeuw geplaatst. De paal is niet of nauwelijks gewijzigd, en heeft niet meer de oorspronkelijke functie sinds de aanleg van een ondergronds elektriciteitsnetwerk. De mast wordt gekenmerkt door een sobere en funktionele vormgeving.

Omschrijving

Gietijzeren kooimast, opgebouwd uit vier onderling verbonden, taps toelopende staanders met vakwerk, die een open trommel (kooi) dragen. Aan de kooi bevinden zich de isolatoren voor de verschillende aftakkingen. Hieraan werden de electriciteitskabels bevestigd. Onder de kooi is een straatlamp opgehangen aan een ijzeren arm haaks op de mast. Aan de voet van de mast is een metalen verdeelkast met tendak geplaatst.

Waardering

De kooimast is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische, de situationele en de zeldzaamheidswaarde.

-\tDe kooimast heeft cultuurhistorische waarde en zeldzaamheidswaarde als een bijzonder en inmiddels zeer zeldzaam geworden overblijfsel van het eerste bovengrondse elektriciteitsnet in de regio.

-\tDe kooimast heeft architectuurhistorische waarde vanwege de kenmerkende sobere en funktionele vormgeving en constructiewijze, en is gaaf bewaard gebleven.

-\tDe kooimast heeft situationele waarde vanwege de specifieke situering aan een kruising van wegen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf Elektriciteitsmast
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Lantaarnpaal