Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521943
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 augustus 2001
Kadaster deel/nr: 
82910/172
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hoeksche Waard
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Strijen
X-Y coördinaat: 
97371 - 417614

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WINKELPAND met omstreeks 1880 gebouwde voorgevel met winkelpui. De representatieve gevel is gebouwd in de destijds gangbare stijl van het Eclecticisme. Het pand maakt deel uit van de gesloten gevelwand in het dorpscentrum van Strijen en vormt een ensemble met het niet van rijkswege beschermde buurpand nr. 26, waarmee het is verbonden.

Omschrijving

Het winkelpand wordt afgesloten met een afgewolfd zadeldak en heeft een voorgevel in de vorm van een ingezwenkte lijstgevel of afgeknotte klokgevel, een geveltype dat zeer karakteristiek is voor de bouwtijd. De symmetrische gevel is opgetrokken in gepleisterde baksteen, die is verlevendigd met schijnvoegen. De gevel wordt horizontaal geleed door een cordonlijst en is voorzien van getoogde gevelopeningen en een grijs geschilderde plint met diamantkoppen. De entree bestaat uit een ondiepe portiek met schuine wanden en een dubbele paneel-/glasdeur met pseudo-stolpnaald en diamantkop in het onderpaneel. De deur is voorzien van een getoogd bovenlicht met afgeronde hoeken. Het portiek staat onder een toog met filigrain-snijwerk en een door een kuif met vrouwenkopje en loofwerk bekroonde, geprofileerde kroonlijst die doorloopt boven de etalageramen aan weerszijden en de hoekpenanten. De hoeken van het portiek worden geaccentueerd door een halfzuiltje dat wordt beëindigd door gesneden kapitelen met acanthusbladmotieven, waartussen het snijwerk van de toog is geklemd. De etalagevensters zijn voorzien van houten ramen met afgeronde hoeken in zowel de boven- als de onderramen. De etalageramen staan eveneens onder geprofileerde, met kuiven versierde togen. Tussen de winkelpui en de hierboven staande gevelpartij ligt een geprofileerde cordonlijst. Het getoogde venster hierboven is voorzien van een T-raam met afgeronde hoeken en een geprofileerde omlijsting met kuifbekroning. De rechter gevelhoek is versierd met een plastisch ornament. De gehele geveltop wordt omlijst door een licht uitkragende lijst van spiegelbogen. De geveltop wordt beëindigd door een entablement met een geprofileerde, uitkragende kroonlijst.

De rechter zijgevels van zowel het hoofdvolume als het lagere bedrijfsgedeelte hierachter zijn opgetrokken in schone baksteen. De linker zijgevel grenst aan het buurpand.

Waardering

Het winkelpand heeft cultuurhistorische waarde, ensemblewaarde en architectuurhistorische waarde.

- Het pand heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de winkelarchitectuur.

- Het pand heeft ensemblewaarde als een bijzonder onderdeel van de bebouwing in de oude dorpskern.

- Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere vormgeving en detaillering van de voorgevel met winkelpui.

- Het pand is tevens van belang vanwege de grote mate van gaafheid van de winkelpui.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKerkstraat243291 ALStrijen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenWinkel (G)Winkelpui

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
StrijenN821

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880globaalvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee