521965 - Hervormde Gemeente Grevenbicht
Heilig Kruisstraat 28, 6127 CC te Grevenbicht

Vml. pastorie van de Hervormde Gemeente van Grevenbicht gebouwd in 1899.

De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch.

De vml. pastorie is in de onmiddellijke nabijheid van het kerkje van de Hervormde Gemeente gesitueerd.

Vrijstaande vml. pastorie. Symmetrische indeling voorgevel.

Rechthoekige houten vensters en deuren met segmentboogvormige bovenlichten. Vensters en deur zijn niet authentiek. Hardstenen dorpelstenen. Pand is gebouwd in rode en gele baksteen met metselwerk in kruisverband. Zadeldak met kruispannen. Een niet authentiek dakvenster. Voorgevel met gecementeerde plint. Aan de linkerzijde van de voordeur net boven de plint de eerste steen uit 1899. Speklagen in gele baksteen. Vensters en deur met rollagen in gele baksteen. Dakgoot op houten klossen. Aan de benedenzijde van de dakgoot een gestucte waterlijst. Smeedijzeren muurankers.

Linkerzijgevel zonder speklagen en uitlopend in een topgevel met hierin twee rechthoekige houten vensters. Smeedijzeren muurankers.

In de rechterzijgevel een uitbouw in een bouwlaag met een zadeldak met kruispannen. In de topgevel rechterzijgevel een rond venster. In de voorgevel van de uitbouw een rechthoekige houten deur met segmentboogvormig bovenlicht en een rollaag in gele baksteen.

In het rechterdeel van de achtergevel in de eerste bouwlaag een aangebouwde erker in een bouwlaag met een plat dak. In de erker rechthoekige houten vensters met segmentboogvormige bovenlichten. De woonhuisachtergevel is voorzien van een gele stuclaag. In de eerste bouwlaag een segmentboogvormige houten deur met aan de rechterzijde een klein vierkant venstertje met hardsteen dorpel en latei. Aan de linkerzijde van de deur een groot segmentboogvormig venster met tweedelig bovenlicht en louvreluiken. In de tweede bouwlaag achtergevel in totaal vier segmentboogvormige vensters. Venster onder de dakrand zonder bovenlicht. Alle vensters met hardstenen dorpels. In het achterdakvlak een niet authentiek dakvenster. Smeedijzeren muurankers.

In de achtergevel van de zijgeveluitbouw een segmentboogvormige houten deur.

Structuur van het INTERIEUR vrijwel in tact.

De volgende interieuronderdelen zijn onder meer van belang: authentieke houten paneeldeuren; gangvloer met zwarte en gele plavuizen; authentieke houten trap met hoofdbaluster en spijlen; twee marmeren haardlijsten.

Waardering

De vml. pastorie van de Hervormde Gemeente van Grevenbicht is van cultuurhistorische waarde en vertegenwoordigt algemeen belang als uitdrukking van de regionale maatschappelijke ontwikkeling op geestelijk gebied in de negentiende eeuw.

De vml. pastorie vormt vanwege de situering een functionele eenheid met het naastgelegen kerkgebouw en is verbonden met de ontwikkeling van de streek ten tijde van de bouw. De vml. pastorie is van belang voor het aanzien van de gemeente. Het pand beschikt wat betreft ex- en interieur over een redelijk tot hoge mate van architectonische gaafheid en is van belang voor de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. De vml. pastorie is tenslotte van monumentaal belang vanwege de cultuurhistorische- en zeldzaamheidswaarden in relatie met het naastgelegen kerkgebouw.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)