Geleen I 661
Born, BY Graetheide 48 b

Inleiding

Omstreeks 1934 in opdracht van Rijkswaterstaat gebouwde boogbrug over het Julianakanaal tussen de kernen Obbicht en Graetheide. Omstreeks 1934 werden in totaal vier van dit type boogbruggen over het Julianakanaal gebouwd. Deze bevinden zich in de gemeenten Meerssen, Maastricht en Born.

Omschrijving

Geklonken stalen boogbrug. Twee paraboolvormige liggers met rechte beëindiging en met vakwerk verticalen en in diagonalen. Boog eveneens met vakwerk. Stalen leuningen. Betonnen weg.

Brug rustend op twee kolommen in gewapend beton.

Waardering

Deze stalen boogbrug is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling en vanwege de innovatieve waarde binnen de architectuur van waterstaatkundige werken in de eerste decennia van de twintigste eeuw. De stalen boogbrug is van architectuurhistorisch belang vanwege de waarde voor de geschiedenis van de bouwtechniek en het bijzondere materiaalgebruik. De boogbrug bezit ensemblewaarde op grond van de situering over het Julianakanaal in de verbindingsweg tussen de kernen Obbicht en Graetheide. De stalen boogbrug is van algemeen belang vanwege de gave staat en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

]

Functionalisme