Oude Kerkstraat 1, 6124 BD te Papenhoven

Inleiding

Herenhuis met bedrijfsgebouwen gebouwd omstreeks 1850 in een traditionalistische stijl in opdracht van de gegoede familie Lammers-De Kortenbach. De bedrijfsgebouwen werden deels door brand verwoest en zijn slechts gedeeltelijk heropgebouwd.

Het pand is gesitueerd aan de rand van de bebouwing van de kern Grevenbicht-Papenhoven, langs de belangrijkste toegangsweg van deze plaats.

De erfscheiding in de vorm van een bakstenen muur die zich aan de linkerzijde van het pand bevindt en een groot deel van de tuin omsluit is eveneens beschermd.

Herenhuis met bedrijfsgebouwen met een deels carré-vormig grondplan.

Haaks op de achtergevel van het woonhuis bevinden zich vml.

bedrijfsgebouwen. Aan de linkerzijde van het woonhuis bevindt zich een vml. bedrijfsgebouw dat met een poort is verbonden met het woonhuis. Aan de binnenplaats bevinden zich voorts nog een vml. koetshuis en muurresten van stalgebouwtjes.

HERENHUIS Het pand telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met shingles. Rechthoekige houten vensters en deuren met bovenlichten.

Vensters dateren van omstreeks 1965. Vensters en bovenlichten met kleine roedeverdeling.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen.

Symmetrische indeling voorgevel. Plint bekleed met hardsteen.

Vensters en deur in een hardstenen omlijsting. Vensters eerste bouwlaag met houten luiken. Aan de benedenzijde van de vensters in de tweede bouwlaag een doorlopende hardstenen lijst. Middendeel voorgevel bekroond met een frontonachtige topgevel met hierin een rond venster met roedeverdeling. Topgevel gepleisterd en met imitatievoegwerk.

In de topgevel van de rechterzijgevel een rondboogvormig venster met roedeverdeling. Dak met overstek.

Aan de rechterzijgevel een aanbouw in twee bouwlagen met een schilddak en een klein torentje met spits koperen dak, datering XIX d. In de voorgevel van deze aanbouw in de eerste bouwlaag een rondboogvormig houten kozijn met hierin glaspanelen. Deurkozijn in een rondboogvormige gemetselde omlijsting met hardstenen aanzetstenen en sluitsteen.

Hardstenen dorpel. De bogen aan weerszijden dichtgezet. In de tweede bouwlaag een rechthoekig houten vensterkozijn met segmentboogvormig bovenlicht. Aan weerszijden van dit grote venster een smal trompe-l'oeil venster. Vensters met hardstenen dorpelsteen en segmentboogje.

Linkerzijgevel van het woonhuis met in de eerste bouwlaag twee smalle houten venstertjes. In de tweede bouwlaag een rechthoekig houten venster met hardstenen dorpelsteen en latei.

In de topgevel van de linkerzijgevel een rondboogvormig venster met hardstenen dorpelsteen en gecementeerde omlijsting. Topgevel met dakoverstek.

Achtergevel woonhuis gepleisterd en rood gesaust. In de eerste bouwlaag aan de rechterzijde rechthoekige dubbele terrasdeuren met luiken. Terras met plavuizenvloer en twee hardstenen treden.

In het linkerdeel van de achtergevel een rechthoekige dubbele deur met bovenlicht. Glaspanelen met ijzeren roedeverdeling. Links van deur een rechthoekig houten venster met hardstenen dorpel en latei. Het gevelvlak met dubbele deur en venster is niet gepleisterd. In de tweede bouwlaag van de achtergevel twee rechthoekige houten vensters met hardstenen dorpel en latei. Geheel rechts een kleiner rechthoekig houten venster met hardstenen dorpel.

Van het INTERIEUR van het woonhuis is onder meer het volgende van belang. In de hal een vloer met grote witte marmeren tegels; rondboog op gestucte consoles; houten paneeldeuren en geornamenteerde houten deurlijsten; brede houten trap met geornamenteerde houten hoofdbaluster, houten handlijst en spijlen en eerste traptrede in wit marmer; in de zgn. herenkamer direkt rechts in de gang een schouw in grijs marmer en gestucte plafondornamenten; in de grote woonkamer links in de gang houten lambrisering en grote schouw in zwarte marmer en gestucte plafondornamenten; in de woonkamer aan de binnenplaatszijde kleine schouw in witte marmer.

Aan de linkerzijde van de ACHTERGEVEL van het woonhuis een kleine uitbouw met in de eerste bouwlaag de keuken en in de tweede bouwlaag een kleine loggia onder een zadeldak. Aansluitend aan deze uitbouw een lange aanbouw in een bouwlaag onder een zadeldak met shingles. Dak met enkele dakvensters van omstreeks 1965. In deze aanbouw bevinden zich de bijkeuken en enkele opslagruimtes. In deze aanbouw rechthoekige houten deuren en vensters met bovenlichten. Hardstenen dorpelstenen.

Deze langwerpige aanbouw sluit aan op de muurrestanten van de stalletjes. In het voorgeveldeel van dit muurrestant twee rondboogvormige vensters en een rondboogvormig poortje.

Tegenover de langwerpige aanbouw bevindt zich het voormalig koethuis. Na een brand werd dit koetshuis voorzien van een plat dak. In de voorgevel van het koetshuis twee rechthoekige houten poorten in een gecementeerde omlijsting. In de rechterzijgevel van het koetshuis een rechthoekige houten deur met bovenlicht en een rondboogvormig venster.

Aan het linkerdeel van de voorgevel van het vml. koetshuis een poortbouw met twee segmentbogen. Aansluitend een vml. schoolgebouwtje dat diende voor het privé-onderwijs aan de kinderen van de huiseigenaren. Het gebouw heeft een vierkante plattegrond en telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een schilddak met pannen. Het dak is opgehoogd. In het rechterdeel van de voorgevel een rondboogvenster, in het linkerdeel een rechthoekige houten deur met bovenlicht.

Aan de linkerzijde van de deur een rondboogvenster en aan de benedenzijde drie hondenrennen met smeedijzer hekwerkje en drie kleine openingen naar de hokken.

Tussen woonhuis en vml. schoolgebouwtje een bakstenen muur met hierin een rondboogvormige poort. Muur aan de bovenzijde boogvormig.

Aan de linkerzijgevel van het vml. schoolgebouwtje een bakstenen muur met ezelsrug als erfscheiding.

Waardering

Het herenhuis met vml. bedrijfsgebouwen en schoolgebouwtje bezit cultuurhistorisiche waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de architectuur van herenhuizen met boerderijgebouwen in de tweede helft van de 19de eeuw. Het geheel bezit tevens cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een herenhuis met boerderij voor een gegoede familie in het midden van de 19e eeuw. Het herenhuis bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang van het object voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur. Ensemblewaarde ontleent het herenhuis met vml.

bedrijfsgebouwen en schooltje aan de markante ligging aan de rand van de bebouwde kom van Papenhoven. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en deel van het interieur van het herenhuis en de cultuurhistorische waarde van de gebouwen als geheel.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Herenhuis met boerderijgebouwen
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)