521982 - Groot Beuvink
Steenderen U 31
Emmerweg 12, 7221 LA te Steenderen

Omschrijving

De T-BOERDERIJ (1) heeft een T-vormige plattegrond en telt één bouwlaag onder een samengestelde kap. Het aan de rechterzijde onderkelderde voorhuis heeft een schilddak met gesmoorde Hollandse pannen. Het achterhuis is voorzien van een aangekapt en afgewolfd zadeldak, dat deels is gedekt met riet en deels door gesmoorde Hollandse pannen. De rieten nok is belegd met keramische vorsten. De gevels van schuur, voor- en achterhuis zijn gemetseld in kruisverband. Het voorhuis heeft een omlopende gecementeerde plint.

De a-symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL van het voorhuis telt zes vensterassen en een deuropening. Boven de plint heeft de gevel zes 4-ruits schuiframen met 2-ruits bovenlichten. De bovenlichten zijn aan de binnenzijde voorzien van loodstrips. De schuiframen hebben flankerende opgeklampte luiken, gecementeerde lekdorpels en worden afgesloten door anderhalfsteens strekken. Meer naar de linkerzijde van de gevel bevindt zich een deurkozijn, voorafgegaan door een gemetseld stoepje. Het kozijn is voorzien van een opgeklampte houten deur met spion en een enkelruits bovenlicht met imitatie glas-in-lood. Ter hoogte van de strekken bevinden zich jaarankers met het jaartal 1857. Onder de dakrand is de gevel voorzien van drie tweedelige kozijnen, voorzien van twee enkelruits ramen.

De LINKER ZIJGEVEL van het voorhuis heeft boven de plint een 4-ruits schuifraam met 2-ruits bovenlicht. Het raam wordt afgesloten door een anderhalfsteens strek. Links van het schuifraam heeft de gevel ter hoogte van de voorgevel van de bijschuur een deurkozijn, voorzien van een paneeldeur met meerruits roedenverdeling. Het deurkozijn wordt afgesloten door een anderhalfsteens strek. De gevel is voorzien van twee muurankers. De terugspringende voorgevel van de bijschuur, die aan de rechterzijde is voorzien van een gevelsteen met het jaartal 1889, heeft boven een gecementeerde plint drie 4-ruits ijzeren stalramen met spinnekopmotief. De ramen worden afgesloten door halfsteens segmentbogen. Boven drie muurankers heeft de gevel onder het afgewolfde dakschild twee ovaalvormige ijzeren stalramen, die zijn voorzien van een X-vormige tracering. De ramen worden omgeven door een halfsteens rollaag. De zijgevel van de bijschuur is voorzien van 4 meeruits ijzeren stalramen, die worden afgesloten door een halfsteens segmentboog. De gevel heeft aan de bovenzijde zeven muurankers. De RECHTER ZIJGEVEL heeft binnen de gecementeerde plint een enkelruits raam, voorafgegaan door diefijzers. Hierboven bevindt zich op de begane grond een 4-ruits schuifraam met flankerende luiken, afgesloten door een anderhalfsteens strek. Rechts van dit raam heeft de gevel een kleiner 4-ruits schuifraam met 2-ruits bovenlicht, afgesloten door een anderhalfsteens strek. Boven vier muurankers heeft de gevel twee vernieuwde kozijnen, voorzien van 2-ruits stolpramen. Het dakschild is aan de rechterkant voorzien van een gemetselde schoorsteen. De achtergevel van het voorhuis is aan de linkerzijde op de begane grond voorzien van een deurkozijn met opgeklampte houten deur. Boven twee muurankers bevindt zich een ruitvormig kozijn met enkelruits raam, dat wordt omsloten door een halfsteens rollaag. Het dakschild is ter hoogte van de nok voorzien van een lage gemetselde schoorsteen met afdekplaat. De terugspringende gevel van het achterhuis is afwisselend voorzien van twee ijzeren 8-ruits stalramen en twee vierkante kozijnen met 4-ruits draairamen. De ijzeren stalramen worden afgesloten door een halfsteens segmentboog. De vierkante kozijnen worden afgesloten door een halfsteens rollaag. het uiteinde van de gevel is voorzien van een opgeklampte staldeur, afgesloten door een halfsteens segmentboog. Rechts van de deur heeft de gevel wederom een ijzeren 8-ruits stalraam, afgesloten door een halfsteens segmentboog.

De ACHTERGEVEL van de bijschuur heeft in het midden een dubbel opgeklampte deeldeur, waarvan de rechtse deur tweedelig is. De deeldeur wordt afgesloten door een steense korfboog met gepleisterde geboortestenen en sluitsteen. Op de geboorstestenen bevinden zich links de cijfers 18 en rechts de cijfers 58. De sluitsteen is voorzien van de letters "A P V, C H H 8". De uiteinden van de gevel op de begane grond zijn voorzien van een opgeklampte staldeur, afgesloten door een steense korfboog met één gepleisterde geboortesteen. Ter hoogte van de geboorstestenen wordt de deeldeur aan beide zijden geflankeerd door een meerruits halfrond afgesloten ijzeren stalraam, dat aan de bovenzijde is voorzien van een V-tracering. De ramen worden afgesloten door een halfsteens segmentboog. Boven de korfboog heeft de gevel vier muurankers. De bovenzijde van de gevel is uitgevoerd in vlechtwerk. Hierboven is het dak voorzien van een windveer. Het afgewolfde met riet gedekte dakschild is onder de nok nog voorzien van een uilengat. Boven de nok is een recent ooievaarsnest aangebracht. De ruimte tussen achterhuis en bijschuur heeft in de gemetselde verbindingsmuur een meerruits ijzeren stalraam, afgesloten door een halfsteens segmentboog. In de beide zijgevels van bijschuur en achterhuis bevinden zich 4-ruits ijzeren stalramen, afgesloten door een halfsteens segmentboog. De achtergevel van het achterhuis heeft een dubbel opgeklampte deeldeur, waarvan de rechtse deur tweedelig is. De deeldeur wordt afgesloten door een steense korfboog met gepleisterde geboortestenen en sluitsteen. Op de geboortestenen bevinden zich links de cijfers 18 en rechts de cijfers 57. De sluitsteen is voorzien van de letters "A P V, C H H 8". De dagkanten van de deeldeuropening zijn aan de onderzijde voorzien van halfrond gemetselde schampstenen. De uiteinden van de gevel op de begane grond zijn voorzien van een opgeklampte staldeur, afgesloten door een steense korfboog met één gepleisterde geboortesteen. Onder de geboorstestenen wordt de deeldeur aan beide zijden geflankeerd door een muuranker. Boven de geboortestenen wordt de korfboog aan beide zijden geflankeerd door een ijzeren meerruits halfrond afgesloten stalraam, dat aan de bovenzijde is voorzien van een V-tracering. Hierboven bevinden zich vier muurankers. De bovenzijde van de gevel is uitgevoerd in vlechtwerk. Hierboven is het dak voorzien van een windveer. Het afgewolfde met riet gedekte dakschild is onder de nok nog voorzien van een uilengat.

Het INTERIEUR van het voorhuis heeft nog grotendeels de oorspronkelijke indeling met een hal geflankeerd door woon- en slaapvertrekken en heeft nog een aantal oorspronkelijke interieurelementen bewaard zoals onder andere paneeldeuren en balkenplafonds.

Het achterhuis is voorzien van vijf ankerbalkgebinten boven een gecementeerde deel die wordt geflankeerd door gewijzigde stalruimten. De bijschuur telt vier ankerbalkgebinten boven een gecementeerde deel die wordt geflankeerd door gemoderniseerde stallen.

T-BOERDERIJ met bijschuur gebouwd rond 1857.

- van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een T-boerderij met bijschuur uit ca.1857. De zorgvuldig gedetailleerde gevels geven een goed beeld van de bouwgeschiedenis van de boerderij.

- van stedebouwkundige waarde door de voor de omgeving beeldbepalende situering binnen het historisch gegroeide agrarisch gebied rond de Emmerweg vlak aan de IJssel. Het object heeft ensemblewaarde door de samenhang tussen boerderij, kolk en erfstructuur.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de agrarische ontwikkeling van het gebied langs de Emmerweg nabij de IJssel.

Boerderij 1857, aangebouwde schuur 1858

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij