Leuth E 387
Botsestraat 9, 6578 JA te Leuth

BOERDERIJ (A) van type kop-hals-romp met aangebouwde dwarsstal en mestvaalt.

Het VOORHUIS is opgetrokken in donkerrode baksteen op een rechthoekige plattegrond, waarbij de voorste assen aan de linker en rechter zijde iets inspringen. Het pand telt twee bouwlagen en een zolderverdieping en wordt afgedekt door een hoog opgaand, steil zadeldak waarvan de schilden belegd zijn met gesmoorde geglazuurde verbeterde Hollandse pannen. Langs de zijgevels zorgen overstekende bakgoten op klossen voor de afwatering. In het midden van de nok van het dak bevindt zich een korte gemetselde schoorsteen. Laag in het linker en rechter dakschild is een rechtafgesloten dakkapel aangebracht. De gevels zijn opgemetseld in halfsteens verband. In de gevels zijn verschillende soorten recht afgesloten samengestelde vensters gebruikt, met voornamelijk openslaande ramen onder bovenlichten. Alle oorspronkelijke vensters zijn bewaard gebleven. Een deel van de ramen is gevuld met eenvoudig glas-in-lood en het kozijnhout is witgelakt. Aan de bovenzijde zijn de gevelopeningen door rollagen afgesloten, aan de onderzijde in bezit van een dorpel.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bezit in de eerste bouwlaag van links naar rechts een venster met dubbele openslaande ramen onder bovenlichten en een ondiepe erker voorzien van een driedelig venster met een groot middenraam zonder bovenlicht (woonkamer). Beide vensters hebben zonwering. In de tweede bouwlaag bevinden zich twee vensters met dubbele openslaande ramen onder bovenlichten. Deze vensters hebben houten plantenbakken. Voor de zolder is een liggend tweedelig venster aangebracht. In de LINKER ZIJGEVEL bevindt zich in het vooruitspringende geveldeel een venster en de hoofdingang van de boerderij in een portiek. In de linker wand van dit portiek is een steen aangebracht die verwijst naar de bouw van de boerderij, terwijl de rechter wand een venster bevat. In de terugliggende partij bevindt zich een venster met zonwering. De RECHTER ZIJGEVEL heeft links een terugliggende gedeelte waarvan de indeling door de beplanting niet zichtbaar is. De vooruitspringende partij rechts wordt bijna volledig gevuld door een groot samengesteld kozijn met verschillende vensters onder bovenlichten. Laag in het dakschild bevindt zich een platgedekte dakkapel met vier ramen. Over het INTERIEUR is niets bekend.

Het achterhuis wordt door middel van een laag TUSSENLID verbonden met het voorhuis. Dit tussenlid springt aan de linker zijde ten opzichte van het voor- en achterhuis in, en wordt afgedekt door een zadeldak met een lagere nokhoogte. De RECHTER ZIJGEVEL van het tussenlid wordt doorsneden door een forse schoorsteen. Links van de schoorsteen bevindt zich een veelruits deur. Rechts van de schoorsteen is de voorgevel van het achterhuis zichtbaar met een vierruits stalraam. Hier bevindt zich vermoedelijk een portiek of doorgang door het tussenlid. De LINKER ZIJGEVEL is nauwelijks zichtbaar vanaf de openbare weg. Vanaf de gevels van het voor- en achterhuis lopen muren die voor het tussenlid een soort plaatsje afscheiden.

Het linker gedeelte van de VOORGEVEL van het ACHTERHUIS is vanaf de openbare weg niet zichtbaar. De LINKER ZIJGEVEL heeft een serie van zes stalramen. De RECHTER ZIJGEVEL is vanaf de openbare weg niet zichtbaar. De ACHTERGEVEL is vanaf de openbare weg niet zichtbaar. Links bevindt zich tegen de rechter zijgevel de dwarsgeplaatste schuur. Over het INTERIEUR van het achterhuis is niets bekend.

De DWARSSTAL ligt met de nokrichting dwars op het achterhuis en heeft een lagere nokhoogte. Het lange smalle bouwlichaam telt een bouwlaag en een zolderverdieping en wordt afgedekt door een zadeldak dat in het dakschild van het achterhuis snijdt. De schilden zijn belegd met pannen en hebben kleine platgedekte dakkapellen. Twee aan de voorzijde zijn zichtbaar en hebben elk twee zesruits ramen. Rechts op het voorschild bevindt zich een kleine schoorsteen. De afwatering vindt plaats via bakgoten op klossen. De lange VOORGEVEL parallel aan de straat telt vijf gekoppelde vierruits stalvensters. Aan de bovenzijde hebben ze strekken. Geheel links bevindt zich een groengeschilderde deur. De ACHTERGEVEL van de schuur is vanaf de openbare weg niet zichtbaar, hier bevindt zich de mestvaalt. De RECHTER ZIJGEVEL heeft in de eerste bouwlaag van links naar rechts een groengeschilderde deur, een meerruits stalraam en nog een deur. De puntgevel bezit drie ramen.

BOERDERIJ (complexonderdeel A) uit 1935

-Van architectuurhistorische waarde als typologisch bijzonder voorbeeld van een boerderij uit het midden van de jaren dertig van het type kop-hals-romp, die de kenmerken draagt van Interbellum-architectuur. De boerderij is gaaf bewaard gebleven en valt op door de fraaie hoofdvorm die wordt bepaalt door kubisch verspringende bouwvolumes, steile daken met overstek en een sobere vormgeving zonder decoratie.

-Van stedenbouwkundige waarde als hoofdonderdeel van het complex aan de Botsestraat, dat in het historisch gegroeide buitengebied bij Leuth een beeldbepalende rol speelt.

-Van cultuurhistorische waarde als hoofdonderdeel van het complex, dat een uiting is van een agrarische en sociaal-economische ontwikkeling; het complex representeert een onderdeel van het agrarisch leven in de jaren dertig.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-hals-rompboerderij

Interbellum-architectuur