Waardenburg W 967
Steenweg 51, 4181 AK te Waardenburg

Omschrijving

Woonhuis van het type AMBTSWONING (1) bestaande uit een eenlaags, deels witgepleisterd hoofdvolume met rechthoekige plattegrond, afgesloten door een U-vormig omlopend schilddak gedekt met gesmoorde kruispannen van omstreeks 1875-1900. Aan de noordzijde hiervan bevindt zich een uitbreiding uit begin twintigste eeuw. De uitbreiding bestaat uit een eenlaags rechthoekig bouwvolume afgesloten door een schilddak gevolgd door een identiek bouwvolume met plat dak. Deze uitbreiding is deels wit gepleisterd, deels gemetseld in kruisverband, onderbroken door speklagen. Aan de oost- en zuidzijde van het hoofdgebouw bevindt zich een later geplaatste serre. Op de twee hoeken van het omlopend schilddak en in het linker- en rechter dakschild bevinden zich een bakstenen schoorsteenschacht en verscheidene oorspronkelijke tweeruits dakramen.

Grenzend aan de niet gepleisterde VOORGEVEL (zuidgevel) met hardstenen plint van het hoofdgebouw bevindt zich een betegeld bordes over de gehele breedte. Centraal in het bordes bevindt zich een eenvoudige steektrap met hardstenen aantreden, die toegang geeft tot de ingangspartij. De ingangspartij bevindt zich in de licht risalerende middenas, bestaande uit een paneeldeur met segmentboogvormig bovenlicht. Rechts van de houten geprofileerde deuromlijsting met hardstenen onderdorpel bevindt zich een trekbel met ijzeren opengewerkt handvat. De paneeldeur met glasindeling wordt afgeschermd door een smeedijzeren sierrooster met art nouveau invloeden. Een identiek rooster bevindt zich in het bovenlicht, geplaatst aan de binnenzijde. In de linkeras bevindt zich een serre, geplaatst op het bordes. De met glas dichtgezette houten serre met plat dak bestaat uit één bouwlaag. De voorzijde bestaat uit vier gekoppelde enkelruits ramen met houten borstwering en glas-in-lood bovenlicht. De linkerzijde bestaat uit twee gekoppelde ramen met identieke borstwering en bovenlicht. De rechterzijde is identiek aan de linkerzijde met uitzondering van de schuifdeur met glasindeling uiterst rechts. De ramen worden van elkaar gescheiden door geprofileerde regels en stijlen. De serre wordt aan de bovenzijde afgesloten door een kroonlijst met geprofileerde consoles. In de rechteras bevindt zich een dubbele glasdeur met segmentboogvormig bovenlicht afgesloten door een segmentboog met uitgemetselde rollaag. De gevel eindigt uiterst rechts in een hoekliseen, aan de bovenzijde afgesloten door een kroonlijst met bakgoot met in het dakschild in het verlengde van de linker- en rechteras een dakkapel. De dakkapellen bestaan uit een vier-ruits stolpraam met houten omlijsting afgesloten door een driehoekig fronton met achterliggend zadeldak met aan weerszijden een geprofileerde bakgoot. De LINKERZIJGEVEL bestaat uit een terug gelegen wit gepleisterde zijgevel van de uitbreiding, een wit gepleisterde achtergevel van het hoofdgebouw en een witgepleisterde linkerzijgevel van het hoofdgebouw met zwart geschilderde plint. In de linkerzijgevel van het hoofdgebouw bevinden zich links twee identieke zes-ruits schuiframen met onder elk raam een kelderlicht met diefijzers. Rechts in deze gevel bevinden zich twee identieke, lager geplaatste T-vensters aan weerszijden geflankeerd door persiennes. In het dakschild bevindt zich een oorspronkelijk twee-ruits dakraam.

De ACHTERGEVEL is de noordgevel van de uitbreiding afgesloten door een plat dak met bakgoot met een onregelmatige vensterindeling. De gevel met gepleisterde plint is opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband met speklagen ter hoogte van de onder-, wissel- en bovendorpel van de vensteropeningen. De vensteropeningen worden afgesloten door een gemetselde boogtrommel en een segmentboog met wit gepleisterde sluitsteen. Links in de gevel bevindt zich een T-venster, gevolgd door een hoog, smal venster met diefijzers en een ingangspartij uiterst rechts. De ingangspartij bestaat uit een eenvoudige steektrap met drie hardstenen aantreden en een bordes. Het hardstenen bordes wordt aan weerszijden geflankeerd door een smeedijzeren traphek.

De RECHTERZIJGEVEL met gepleisterde plint bestaat uit de wit gepleisterde oostgevel van het hoofdgebouw, de sterk risalerende oostgevel van de uitbreiding afgesloten door een schilddak en de licht terug gelegen oostgevel van de uitbreiding met plat dak. In de gepleisterde gevel bevindt zich van links naar rechts een T-venster, een B-venster met glas-in-lood bovenlicht, een vijfzijdige erker met plat dak en een B-venster. De erker bestaat uit een stenen onderbouw, een geprofileerde houten borstwering, waarboven vijf B-vensters van elkaar gescheiden door geprofileerde stijlen afgesloten door een kroonlijst en een geprofileerde bakgoot. In de rechterzij-as van de erker bevindt zich in plaats van een B-venster, een paneeldeur met glasindeling en een bovenlicht. Een eenvoudige bakstenen steektrap met aan één zijde een smeedijzeren traphek geeft toegang tot de erker. Het risalerend, respectievelijk teruggelegen geveldeel met gepleisterde plint is opgetrokken in kruisverband met speklagen ter hoogte van de onder-, wissel- en bovendorpels van de vensteropeningen afgesloten door een bakgoot op klossen. In het risalerende geveldeel bevindt zich een twee-ruits venster met diefijzers gevolgd door een driestrooksvenster. In dit geveldeel bevinden zich drie art nouveau muurankers. Centraal in het terug gelegen geveldeel bevindt zich een steektrap met drie hardstenen aantreden en een bordes aan weerszijden geflankeerd door een smeedijzeren traphek. De steektrap geeft toegang tot een paneeldeur met een bovenlicht afgeschermd door diefijzers. Aan weerszijden van de ingangspartij bevindt zich een koekoek.

Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat behouden gebleven met onder meer paneeldeuren, marmeren vloer en marmeren schoorsteenmantels, stucplafonds en sjabloonschilderingen. Het hoofdgebouw bestaat uit een gang met aan weerszijden twee kamers met geëtst glas in de deuren van het tochtportaal. Van bijzondere waarde zijn de `witte' en de `bruine' kamer met classicistische/ neo-renaissance schoorsteenmantels met cassettenplafonds. In de bruine kamer bevinden zich nog oorspronkelijke sjabloonschilderingen en een houten lambrizering. De gang in het hoofdgebouw is doorgetrokken in de uitbreiding. Hier bevindt zich slechts aan één zijde van de gang de keuken en bijkeuken met oorspronkelijke schouw, tegelvloer, vaste kasten en een waterpomp.

Waardering

Woonhuis van het type AMBTSWONING (1) bestaande uit een hoofdgebouw uit het einde van de negentiende eeuw met aan de noordzijde een uitbreiding uit het begin van de twintigste eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed bewaard gebleven historisch gegroeide ambtswoning met zeer waardevol interieur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de ambtswoning, als onderdeel van het complex, aan de noordzijde van de Steenweg. De zuidgevel met acht lindebomen vormen het gezicht naar de straat.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een ambtswoning, als onderdeel van een complex, uit het einde van de negentiende, begin twintigste eeuw met waardevol interieur representatief voor het leven van een notabele buiten de stad.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Ambtswoning