Waardenburg W 967
Steenweg 51, 4181 AK te Waardenburg

Omschrijving

KOETSHUIS/ PAARDENSTAL met inpandige ROKERIJ (2) bestaande uit één bouwlaag en een zolder, afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en gemetselde nokvorsten. De rokerij bevindt zich in de westgevel, te herkennen aan twee ijzeren segmentboogvormige kleine deuren. De gevels van het keotshuis met gepleisterde plint zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband.

Centraal in de VOORGEVEL (noordgevel) bevindt zich een dubbele, geklampte deur afgesloten door een anderhalf steens segmentboog. Links van de dubbele deur bevindt zich een geklampte, kraalschroten deur afgesloten door een segmentboog met rechts van de deur een ijzeren zes-ruits stalraam inclusief drie-ruits valraam afgesloten door een segmentboog. De gevel rechts van de dubbele deur is blind. In de gevel bevinden zich vijf regelmatig verdeelde smeedijzeren muurankers. De LINKERZIJGEVEL (oostgevel) eindigt in een topgevel met eenvoudige windveren met in de geveltop een halfrond, dubbel kraalschroten luik. Het geklampte luik wordt aan de bovenzijde afgesloten door een rondboog, aan de onderzijde door een rollaag. Aan weerszijden van de rollaag bevindt zich een muuranker met een iets lager geplaatste ronde muuropening met hardstenen omlijsting.

In ACHTERGEVEL (zuidgevel) bevinden zich vier regelmatig verdeelde vier-ruits stalramen afgesloten door een segmentboog en een uitgemetselde rollaag die de segmentboog omsluit en doorgetrokken wordt over bijna de gehele gevelbreedte. De gevel eindigt in een bakgoot op klossen.

Centraal op de begane grond in de RECHTERZIJGEVEL bevindt zich een dubbele geklampte kraalschroten deur afgesloten door een anderhalfsteens segmentboog. Rechts van de deur bevinden zich twee smalle, getoogde ijzeren deuren met ijzeren omlijsting ten behoeve van de rokerij. De gevel eindigt in een topgevel met eenvoudige windveren met in de geveltop een luik identiek aan die in de linkerzijgevel.

Waardering

KOETSHUIS/ PAARDENSTAL met ROKERIJ (2) van omstreeks 1873, later in noordelijke richting uitgebreid.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed bewaard gebleven koetshuis/paardenstal met rokerij als onderdeel van het complex.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het koetshuis, als onderdeel van het complex, aan de noordwestzijde van de ambtswoning.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het type koetshuis/paardenstal met rokerij als onderdeel van het complex.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Rokerij
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)