Waardenburg W 967
Steenweg 51, 4181 AK te Waardenburg

Omschrijivng

OMMUURDE MOESTUIN (3) met één glazen KAS tegen de zuidzijde van de noord-muur, twee vrijstaande, open bakstenen KASSEN binnen de ommuring en twee TUINMANSSCHUREN opgenomen in de ommuring. Aan de zuidzijde bevindt zich de TUINMANSSCHUUR met aangebouwde HONDENHOKKEN. In de noordwest hoek bevindt zich de tweelaags TUINMANSSCHUUR afgesloten door een zadeldak. De moestuin heeft een rechthoekige plattegrond en wordt omsloten door een muur.

De in hoogte varierende MUUR is opgetrokken in halfsteens en kruisverband, afgesloten door een overkragende rollaag met aan de binnen- en buitenzijde gemetselde steunberen. In de ommuring zijn enige doorgangen gemaakt bestaande uit vierkanten gemetselde pijlers met natuurstenen afdekplaten en/of enkele geklampte deuren.

De glazen KAS bestaat uit twee, haaks op de muur geplaatste, bakstenen zijgevels aan de bovenzijde afgesloten door een meerruits lessenaarsdak. In de linkerzijgevel bevindt zich een rechthoekige deur afgesloten door een strek.

De éénlaags TUINMANSSCHUUR met tegen de oostgevel twee HONDENHOKKEN heeft een rechthoekige plattegrond en een zolder afgesloten door een zaeldak met aangekapt zadeldak, gedekt met gesmoorde kruispannen met ruitvormig patroon van rode kruispannen. De gevels met lage gepleisterde plint zijn opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband met rode verblendstenen speklagen ter hoogte van de bovendorpels van de deuropeningen. In de VOORGEVEL (zuidgevel) bevinden zich twee regelmatig verdeelde rechthoekige paneeldeuren afgesloten door een rode verblendstenen strek. Aan weerszijden van de rechterdeur bevinden zich twee vier-ruits stalramen met lekdorpel en segmentboog. Boven de rechter deur bevindt zich een Vlaamse topgevel met eenvoudige windveren, makelaar en achterliggend aangekapt zadeldak. In de geveltop bevindt zich een rechthoekig geklampt luik met halfrond bovenlicht afgesloten door een rode verblendstenen rondboog, dat ter hoogte van het kalf overgaat in een horizontale speklaag. De geveltopversiering bestaat uit een ijzeren windvaan. De LINKERZIJGEVEL (westgevel) eindigt in een topgevel met royaal overstek, makelaar en eenvoudige windveren. In de geveltop bevindt zich smal rondboogvenster met ijzeren zesruits raam afgesloten door een rode verblendstenen rondboog, dat aan weerszijden overgaat in een horizontale speklaag. In de ACHTERGEVEL (noordgevel) bevindt zich één deuropening met links tegen de achtergevel een bouwvallige aanbouw. Uiterst rechts tegen de gevel bevindt zich een korte muur opgetrokken in kruisverband beëindigd door een bakstenen pijler afgesloten door twee rode verblendstenen lagen en een hardstenen afdekplaat. De RECHTERZIJGEVEL (oostgevel) eindigt in een topgevel identiek aan de linkerzijgevel met op de begane grond een éénlaags aanbouw met lessenaarsdak gedekt met gesmoorde kruispannen ten behoeve van de hondenhokken.

In de noordwest hoek bevindt zich een TUINMANSSCHUUR uit 1905 bestaande uit twee bouwlagen en een zolder. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde kruispannen met eveneens een ruitvormig patroon van rode pannen. In de gevels bevinden zich gepleisterde speklagen ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de vensteropeningen. In alle vensteropeningen zijn nieuwe vensters geplaatst. Rechts in de VOORGEVEL (oostgevel) bevinden zich twee boven elkaar geplaatste hooiluiken aan de boven- en onderzijde afgesloten door een rollaag. De gevel eindigt in een tuitgevel met gepleisterde afdekplaat. De schouderstukken worden ondersteund door natuurstenen consoles met op de tuit een ijzeren gevelbekroning. In de geveltop bevindt zich een rondvenster met gepleisterde omlijsting. De LINKERZIJGEVEL (zuidgevel) bestaat uit twee vensterassen. Op de begane grond in de linkeras bevindt zich de aanhechting met muur met op de verdieping een vensteropening afgesloten door een gemetselde boogtrommel en een segmentboog met gepleisterde sluitsteen. In de rechteras bevindt zich op de begane grond en op de verdieping een identieke vensteropening. Centraal in de ACHTERGEVEL (westgevel) bevindt zich op de begane grond en op de verdieping een vensteropening identiek aan die in de zuidgevel. De achtergevel eindigt in een identieke tuitgevel met identiek rondvenster in de geveltop. Tegen de blinde RECHTERZIJGEVEL (noordgevel) bevindt zich een later gebouwde schuur die buiten de bescherming valt.

Waardering

OMMUURDE MOESTUIN met één glazen KAS tegen de zuidzijde van de noord-muur, twee vrijstaande, open bakstenen KASSEN binnen de ommuring en twee TUINMANSSCHUREN opgenomen in de ommuring.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed bewaarde moestuin met bijbehorende kassen en tuinmansschuren als onderdeel van een complex.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de moestuin, als onderdeel van het complex, aan de noordzijde van de ambtswoning.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een moestuin met bijbehorende onderdelen als kassen en tuinmansschuren, als onderdeel van een complex representatief voor het leven van een notabele buiten de stad.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kas(M)