Actualiteit gegevens: 20-06-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522036
Complexnummer: 
522034 - Landgoed Uytterwaerde
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
20061/25
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
West Betuwe
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Opijnen
X-Y coördinaat: 
148502 - 426815

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Het KOETSHUIS met portierswoning (3) is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Op de nok bevindt zich een kleine bakstenen schoorsteen. Het pand is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband. De kopgevels worden afgesloten door met hardstenen platen afgedekte schoudergevels. Links in de VOORGEVEL bevindt zich een door een segmentboog afgesloten muuropening met dubbele deuren, aan weerszijden geflankeerd door een met een segmentboogje afgesloten venster dat voorzien is van een twaalf-ruits ijzeren raam. Geheel rechts bevindt zich de entree van het voormalige kantoorgedeelte, die geflankeerd wordt door twee lage muurtjes die ieder voorzien zijn van een terra-cotta vogelsculptuur. Beide zijn gemaakt als bouwaardwerk naar ontwerp van Hildo Krop ten behoeve van het Wilhelminagasthuis te Amsterdamen. De sculpturen zijn proefstukken van de Opijnensche Steenfabriek. Boven de eenvoudige opgeklampte deur bevindt zich een bovenlicht. Rechts hiervan bevindt zich een drielichts venster waarachter binnenluiken zichtbaar zijn. Beide gevelopeningen worden afgesloten door getoogde strekken en met siermetselwerk in de boogvelden. De LINKER ZIJGEVEL bezit links twee hoog gelegen door segmentboogjes afgesloten vensters die ieder voorzien zijn van een elf-ruits gietijzeren raam. Rechts hiervan bevindt zich een grote door een rondboog afgesloten muuropening die voorzien is van dubbele luiken.

Tegen de ACHTERGEVEL bevindt zich rechts een halfrond venster met een gietijzeren raam. Links bevindt zich in de gevel een uitgehakte rechtgesloten poortopening met dubbele deuren.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft op de begane grond een laag aangekapt uitbouwtje. In de geveltop bevindt zich een halfrond afgesloten muuropening die voorzien is van dubbele luiken en geflankeerd wordt door twee door segmentboogjes afgesloten vensters die voorzien zijn van gietijzeren elf-ruits ramen.

Het INTERIEUR bevindt zich nog in oorspronkelijke staat met onder meer houten vloeren en stucplafonds.

Waardering

KOETSHUIS (3) met portierswoning gebouwd in Nieuw-Historiserende stijl omstreeks 1915, vermoedelijk ter vervanging van een ouder gebouw dat mogelijk dezelfde functie heeft gehad. Opmerkelijk zijn de terra-cotta vogelfiguren naar ontwerp van de beeldhouwer HILDO KROP aan weerszijden van de ingang van het kantoorgedeelte. De vogelfiguren zijn ontworpen voor het Wilhelminagasthuis in Amsterdam.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een zorgvuldig uitgevoerd koetshuis met portierswoning in Nieuw-Historiserende stijl, dat onder meer wordt gekenmerkt door de meerruits ramen en een getrapte tuitgevel.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex, gesitueerd aan de oostzijde van Huize Uytterwaerde.

- Van cultuurhistorische waarde als type koetshuis met portierswoning van belang voor de landelijke ontwikkeling van dit type gebouw. Bijzondere waarde kan toegekend worden aan de vogelfiguren naar ontwerp van Hildo Krop.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWaaldijk34184 EKBijOpijnen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenBijgebouwen kastelen enz.Koetshuis(L)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
EST EN OPIJNENC2508

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.onbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19151920globaalvervaardiging