522034 - Landgoed Uytterwaerde
Est en Opijnen C 2509
Est en Opijnen C 2656
Est en Opijnen C 2648
Est en Opijnen C 2508
Bij Waaldijk 3, 4184 EK te Opijnen

Omschrijving

AANLEG (2) van het complex "landgoed `Uytterwaerde'" bestaande uit een padenstelsel met hekwerken, groenaanleg en terra-cotta fragmenten van de Opijnensche Steenfabriek. Het padenstelsel wordt bepaald door een rechte onverharde laan aan weerszijden geflankeerd door moerascipressen/ sequoia's gesitueerd van de Repensestraat naar de Waaldijk. De entree tot de laan aan de Repensestraat bestaat uit een stenen brug zonder borstwering met aan de overzijde van de brug aan de linkerzijde een vierkante bakstenen pijler met natuurstenen afdekplaat en natuurstenen bolvormige bekroning. De pijler aan de rechterzijde van de laan ontbreekt. Vervolgens wordt het begin van de laan benadrukt door een kastanjeboom aan weerszijden. Voorbij de kastanjebomen bevindt zich aan de zuidzijde een entree tot de portierswoning, aan de noordzijde een entree tot de boomgaard. De entree tot de boomgaard wordt benadrukt door twee vierkante gepleisterde pijlers met houten vleugels. Aan het einde van de laan met moerascipressen/ sequoia's wordt de lijn aan de linkerzijde voortgezet tot aan de Waaldijk door een rij wilgen. Aan de Waaldijk bevindt zich een ijzeren hekwerk als afsluiting/ toegang van de laan. De lijn aan de rechterzijde van de laan vervaagt. Op het achterterrein van huize Uytterwaerde is in vage lijnen de omtrek te herkennen van een cirkelvormig plantsoen gemarkeerd door het gedenkteken. Tevens bevindt zich hier een rode beuk. Aan weerszijden van de laan bevinden zich nog twee belangrijke onderdelen: aan de zuidzijde de halfronde tuinaanleg met terrassen en aan de noordzijde een singel van hoge bomengroei die de opstelling van de fruitbomen onderbreekt. In de terrassen van de tuinaanleg bevinden zich diverse terra-cotta elementen afkomstig uit de Opijnensche Steenfabriek. In de dicht begroeide singel bevindt zich een kleine waterloop waarover onder meer stenen bruggetjes zijn gerealiseerd ten behoeve van een rondwandeling over het landgoed.

- De aanleg versterkt de architectuurhistorische waarde van de objecten, genoemd als onderdelen van het landgoed Uytterwaerde.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex landgoed Uytterwaerde, die zorgt voor de samenhang van de verschillende onderdelen van het landgoed.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een aanleg die onder meer vanwege de aanwezigheid van fruitteelt kenmerkend is voor het Betuws grondgebied. Op het terrein was het mogelijk een rondwandeling te maken over het landgoed langs de kleine waterloop met aan weerszijden bomen. Deze vorm van ontspanning is kenmerkend voor het klimaat waarin de gegoede burgerij en industriëlen aan het einde van de negentiende, begin twintigste eeuw leefden.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin