522034 - Landgoed Uytterwaerde
Est en Opijnen C 2655
Repensestraat 31, 4184 CE te Opijnen

Omschrijving

De DIENSTWONING (6) is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond onder een zadeldak gedekt met gesmoorde kruispannen. Op de nok bevindt zich een vernieuwde bakstenen schoorsteen. Het pand is opgetrokken in baksteen gemetseld in kruisverband. Het pand heeft een ten dele omlopende plint.

De naar de Repensestraat gekeerde VOORGEVEL heeft links twee kleine vensters met klapramen, in het midden en rechts een venster dat voorzien is van een twaalf-ruits raam.

De LINKERZIJGEVEL heeft op de begane grond drie getoogde vensters waarvan twee voorzien zijn van een ijzeren zes-ruits raam en waarvan het derde is dichtgezet.

De asymmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL heeft links een venster dat voorzien is van een twaalf-ruits schuifraam met aan weerszijden een luik.

De RECHTER ZIJGEVEL, parallel aan de oprijlaan, heeft op de begane grond een door een strek afgesloten venster dat voorzien is van een twaalf-ruits raam met aan weerszijden een luik. Aan weerszijden van de strek bevindt zich een muuranker. De geveltop bezit een oeuil-de-boeuf dat voorzien is van een vierkant enkelruits raampje met een luik.

Voormalige DIENSTWONING (6) gebouwd omstreeks 1850-1875.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een dienstwoning onderdeel van het complex.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex, gesitueerd aan het begin van de onverharde oprijlaan aan weerszijden geflankeerd door moerascipressen/ sequoia's.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een dienstwoning.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)