Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522039
Complexnummer
522034 - Landgoed Uytterwaerde
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82955/177
Kadastrale aanduiding
Est en Opijnen C 2648
Bij Waaldijk 3, 4184 EK te Opijnen
Bij Repensestraat 31, 4184 CE te Opijnen

Omschrijving

MOESTUIN (5) met rechthoekige plattegrond aan drie zijden omsloten door een eenvoudige bakstenen muur. Tegen de zuidzijde van de noordelijke muur van de moestuin bevindt zich aan weerszijden van de doorgang een DRUIVENKAS. Deze twee kassen met bakstenen fundering zijn opgetrokken in glas en ijzer met betonnen spanten. Ten zuiden van de twee kassen bevinden zich nog diverse rechthoekige bakstenen open kassen. Centraal in de noordzijde van de noordelijke muur bevindt zich een poortje, dat toegang geeft tot de tuin. Links van het poortje bevindt zich een tegen de muur gemetseld groot terra-cotta engelenfiguur aan weerszijden geflankeerd door twee kleinere terra-cotta figuren. De definitieve versies van de kleinere terra-cotta figuren zijn geplaatst in het portiek van de voormalige hoofdingang van het Scheepvaarthuis in Amsterdam.

Waardering

De MOESTUIN (5) met diverse KASSEN heeft een rechthoekige plattegrond aan drie zijden omsloten door een bakstenen muur. De entree bevindt zich aan de noordzijde. In de noordmuur bevinden zich drie terra-cotta figuren.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een moestuin aan drie zijden omsloten door een eenvoudige, bakstenen muur. Binnen de muren bevinden zich diverse kassen met bakstenen fundering, waarvan twee opgetrokken in glas.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex, gesitueerd aan de zuidzijde van de rechte, onverharde laan met moerascipressen/ sequoia's.

- Van cultuurhistorische waarde als goed, typologisch voorbeeld van een moestuin met kassen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522034. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1925
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Moestuin(L)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing