522034 - Landgoed Uytterwaerde
Est en Opijnen C 2508
Bij Waaldijk 3, 4184 EK te Opijnen

Omschrijving

GEDENKTEKEN (8) waarschijnlijk vervaardigd naar een ontwerp van H.P. BERLAGE voor een plaats nabij de hofvijver in Den Haag. Het gedenkteken bestaat uit een cirkelvormig bakstenen basement waarop een bakstenen zuil, die aan de bovenzijde een rand van terra-cotta stenen heeft met de jaartallen 1900 en 1940, waarop vervolgens een aantal stenen geplaatst is met aan golven en vlammen herinnerende vormen. Het geheel wordt bekroond door een bol met sterren.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bakstenen gedenkteken met terra-cotta bekroning.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex, gesitueerd aan de oostzijde van huize Uytterwaerde. Het gedenkteken vormt het centrale punt van een cirkelvormig plantsoen.

- Van cultuurhistorische waarde als bakstenen gedenkteken met terra-cotta bekroning afkomstig van de Opijnensche Steenfabriek vervaardigd naar ontwerp van H.P. BERLAGE en bestemd voor een plaats nabij de hofvijver in Den Haag.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)

Rationalisme