522046 - RK HH Petrus en Paulus
Grotestraat 23, 4064 EC te Varik

Omschrijving

PASTORIE uit 1877-1879 naar ontwerp van A. Tepe. De pastorie is opgebouwd uit een hoofdvolume, trappenhuis en achterhuis. In de gevels met trasraam bevindt zich ter hoogte van de onderdorpels van de vensteropeningen een uitgemetselde bloktandlijst, ter hoogte van de bovendorpels een overhoekse muizetandlijst. In het hoofdvolume en het achterhuis bevinden zich regelmatig verdeelde, rechthoekige zes-ruits schuiframen met glas-in-loodramen in de twee-ruits bovenlichten en decoratief vormgegeven, smeedijzeren muurankers. In het trappenhuis bevinden zich hoge, smalle rondboog- en spitsboogvensters gevuld met glas-in-loodramen. De gevel eindigt in een bakgoot met leien bekleed, een trapgevel of een afgewolfde topgevel gedekt met leien in koeverdekking.

De symmetrische VOORGEVEL (oostgevel) gericht naar de Grotestraat, is te verdelen in drie traveeën met een risalerende middentravee die eindigt in een trapgevel met achterliggend, aangekapt zadeldak. Op de begane grond in de middentravee bevindt zich een paneeldeur met zes briefpanelen door een kalf gescheiden van het twee-ruits bovenlicht. De ingangspartij wordt afgesloten door een tweedelig spaarveld omsloten door rollagen. Direct boven het spaarveld bevindt zich op de verdieping een schuifraam, aan de bovenzijde afgesloten door een spaarveld ingevuld met siermetselwerk. In de geveltop van de trapgevel bevindt zich een schuifraam afgesloten door een spitsboogvormig spaarveld omsloten door een rollaag met in het spaarveld een segmentboogvormige rollaag. Iedere trede van de trapgevel gaat vergezeld van een vierzijdige, overhoeks geplaatste, gemetselde pijler met natuurstenen bekroning met een extra pijler middenboven. De linkertravee vormt een spaarveld tussen de risalerende middentravee en de hoekliseen uiterst links. Op de begane grond en de verdieping van de linkertravee bevindt zich een schuifraam. Het venster op de begane grond wordt op identieke wijze afgesloten als de ingangspartij in de middentravee met aan weerszijden een muuranker. Het schuifraam op de verdieping wordt afgesloten door een rondboogvormig spaarveld met rollaag aan weerszijden geflankeerd door een muuranker. De rechtertravee is het spiegelbeeld van de linkertravee.

De LINKERZIJGEVEL bestaat uit de zijgevel van het hoofdvolume en de zijgevel van het achterhuis met daartegen het tussenlid. De zijgevel van het hoofdvolume bestaat uit twee vensterassen, identiek aan de linker vensteras in de voorgevel, en een trapgevel met natuurstenen afdekplaten en smeedijzeren bekroning op de toptrede. In de trapgevel bevindt zich een venster, identiek aan die in de trapgevel in de voorgevel. Het venster wordt aan weerszijden geflankeerd door een spitsboogvormig spaarveld.

Het éénlaags TUSSENLID is voorzien van een plat dak en heeft een bloktandlijst ter afsluiting van het trasraam. De gevel van het tussenlid wordt afgesloten door een ezlesrug. In het tussenlid bevindt zich aan de achterzijde een glasdeur. Het tussenlid wordt van licht voorzien door drie door korfboogjes afgesloten smalle hoge vensters.

De ACHTERGEVEL bestaat uit de gevel van het achterhuis die eindigt in een afgewolfde topgevel. Op de begane grond bevindt zich links een niet oorspronkelijke deur ter vervanging van een schuifraam, rechts een schuifraam beide afgesloten door een rondboogvormig spaarveld met rollaag. In de geveltop bevindt zich een schuifraam aan weerszijden geflankeerd door een rondboogvormig spaarveld.

De RECHTERZIJGEVEL bestaat uit de zijgevel van het hoofdgebouw, de gevel van het trappenhuis en de zijgevel van het achterhuis. De zijgevel van het hoofdgebouw is identiek aan de linkerzijgevel. Op de begane grond van de teruggelegen gevel van het trappenhuis bevindt zich een paneeldeur afgesloten door een rondboogvormig spaarveld. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich twee glas-in-loodramen. Op de tweede verdieping bevinden zich tevens twee identieke glas-in-loodramen in de rechterzijgevel van het trappenhuis. In de zijgevel van het achterhuis bevinden zich twee schuiframen afgesloten door een rondboogvormig spaarveld met regelmatig verdeelde krulankers.

Het INTERIEUR van de pastorie is grotendeels in tact met onder meer paneeldeuren, trappartij en tochtdeuren. Het tochtportaal wordt afgesloten door een paneeldeur met boven- en zijlichten alle voorzien van glas-in-loodramen. De pastorie is voorzien van een kelder met troggewelven en estrekken.

R.-K. PASTORIE gebouwd naar ontwerp van A. TEPE in 1877-1879.

-\tVan architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed bewaard gebleven pastorie naar ontwerp van A. Tepe. Als rooms katholieke pastorie van belang binnen het oeuvre van de architect Tepe.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het RK complex HH Petrus en Paulus.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het type rooms katholieke kerk met pastorie.