522050 - Hervormde Kerk Tuil
Haaften M 588
Langstraat 12, 4176 BD te Tuil

CONSISTORIE uit omstreeks 1850, aangebouwd aan de oostzijde van de Hervormde kerk te Tuil.

Omschrijving

De consistorie met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak tussen twee tuitgevels. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in kruisverband met gepleisterde banden op de hoeken en langs de tuitgevel. De gevels zijn met de restauratie in 1991 geschilderd in baksteenkleuren Centraal in de VOORGEVEL (zuidgevel) bevindt zich de ingangspartij bestaande uit een rechthoekige paneeldeur met twee-ruits bovenlicht met geprofileerde omlijsting. De deurpartij wordt aan de bovenzijde afgesloten door een kroonlijst ondersteund door consoles. De gevel eindigt boven de ingangspartij in een Vlaamse tuitgevel met achterliggend, aangekapt zadeldak. Links en rechts van de ingangspartij eindigt de gevel in een bakgoot met ijzeren ondersteuning. De LINKERZIJGEVEL (westgevel) grenst deels aan de kerk, deels is het een blinde gevel met uitzondering van het rondvenster omsloten door een rollaag in de geveltop van de tuitgevel.

Centraal in de ACHTERGEVEL (noordgevel) bevindt zich een zes-ruits schuifraam onder de bakgoot. Centraal in de RECHTERZIJGEVEL (oostgevel) bevindt zich een zesruits schuifraam aan de bovenzijde afgesloten door een anderhalf steens strek. Links van het venster bevindt zich een klein enkelruits raam. In de geveltop bevindt zich een rondvenster als in de linkerzijgevel.

Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

CONSISTORIE

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zaalkerk bestaande uit een toren, schip en consistorie in oorsprong daterend uit de veertiende eeuw, gewijzigd en uitgebreid in respectievelijk 1810 en 1850.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de centrale ligging van de kerk binnen de bebouwde kom van de kleine kern Tuil in de gemeente Neerijnen, met aan de oostzijde het voormalig schoolgebouw, aan de zuidzijde het kerkhof met enkele grafzerken van voor 1850 en aan de westzijde de voormalige pastorie. De kerk wordt aan de westzijde ontsloten door een hek.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een hervormde kerk bestaande uit een veertiende eeuwse toren, negentiende eeuws schip en consistorie.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Consistorie Nederlandse Hervormde Kerk

Consistorie