Waardenburg W 50
Waalbandijk 12, 4181 AN te Waardenburg

Inleiding

DIJKMAGAZIJN gebouwd als noodmagazijn kort na 1871 in opdracht van het polderdistrict door JAN HENDRIK VAN BERGHEM HZ. Het dijkmagazijn werd gebouwd met hergebruik van materialen afkomstig uit het hiervoor gesloopte, oude magazijn uit 1841. Het magazijn bevindt zich aan de buitendijkse zijde van de Waalbandijk in Waardenburg. Het dijkmagazijn was een opslagplaats van onder meer noodmaterialen als rijshout, palen en stenen waar gebruik van werd gemaakt in noodsituaties. In 1994 is het magazijn in opdracht van het polderdistrict Tieler- en Culemborgerwaarden gerestaureerd. In 1997 is het interieur geschikt gemaakt als expositie- en ontvangstruimte.

Omschrijving

DIJKMAGAZIJN met rechthoekige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen, afgesloten door een zadeldak met knelplanken, gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. De lengterichting van de nok is oost-west. De gevels zijn opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband met regelmatig verdeelde muurankers.

Centraal in de VOORGEVEL (noordgevel) bevindt zich een dubbele segmentboogvormige kraalschroten deur. In de gevel bevinden zich ter hoogte van de verdiepingsvloer zes regelmatig verdeelde muurankers. De LINKERZIJGEVEL eindigt in een tuitgevel afgesloten door een bakstenen, uitkragende rollaag. Centraal in de gevel bevindt zich een rechthoekige muuropening gevuld met een houten schoepenraam aan de onderzijde afgesloten door een rollaag, aan de bovenzijde afgesloten door een anderhalf steens strek. In dezelfde verticale as in de geveltop bevindt zich een insteekluik met afgeschuinde hoeken aan de bovenzijde afgesloten door een strekse rollaag. Het houten geklampte luik wordt aan de onderzijde afgesloten door een rollaag. Onder de dakrand van de tuitgevel bevinden zich drie gietijzeren rozetten.

De ACHTERGEVEL is een blinde gevel.

De RECHTERZIJGEVEL is identiek aan de linkerzijgevel. Tegen de gevel bevindt zich een peilstok.

- Van architectuurhistorische waarde als oorspronkelijk voorbeeld van een dijkmagazijn met een dubbele deur aan de dijkzijde.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de buitendijkse ligging van het dijkmagazijn aan de Waalbandijk gelegen langs de Waal.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een type dijkmagazijn representatief voor de ontwikkeling van dijkmagazijnen in de tweede helft van de negentiende eeuw in Nederland.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Magazijn