Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522058
Complexnummer
396591 - Artillerie schietkamp
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82956/50
Kadastrale aanduiding
Doornspijk C 3724
Eperweg 149, 8084 HE te 't Harde

Omschrijving

Omschrijving

Natuurstenen GEDENKTEKEN in de vorm van een obelisk, geplaatst op de hoogtelijn van de stuwwal die uitziet over het benedenkamp. De gedenknaald ligt pal langs de weg temidden van een in het perk met lage struiken coniferen (die niet voor rijksbescherming in aanmerking komen) uitgespaard grindbed vóór het officierenpaviljoen. De obelisk is geplaatst op een rechte voet en dito sokkel temidden van een verhoogd grindbed, dat van het eerder genoemde grindbed gescheiden wordt door een laag cirkelvormig, in gele baksteen (kruisverband) opgetrokken door een rollaag gedekt muurtje. Vanaf de straatzijde is het monument via enkele bakstenen treden, voorafgegaan door aan weerszijden opgestelde lage gemetselde kolommen, bereikbaar en is de ijzeren plaquette leesbaar met de tekst: 'DE OFFICIEREN/ DER ARTILLERIE/ RICHTTEN DIT/ GEDENKTEEKEN/ OP TER/ NAGEDACHTENIS/ VAN DEN KOLONEL/ P.D. VAN ESSEN/ OVERLEDEN DEN/ 14 APRIL 1925'.

Waardering

Natuurstenen GEDENKTEKEN in de vorm van een obelisk, opgericht na 1925.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een \therdenkingsmonument. Het gedenkteken bezit in relatie tot andere bijgebouwen een duidelijke ensemblewaarde in dit deel van het terrein waar zich meerdere rijksmonumenten bevinden.

- Van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een landschappelijk, voor militaire \tdoeleinden ingericht gebied en speelt daarin, gezien de vrije ligging op de hoogtelijn van de stuwwal, een beeldbepalende rol.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege de herinnering aan een voor de compagnie Artillerie \t't Harde gedenkwaardige kolonel. Het monument vormt een onderdeel van de geschiedenis van een legerplaats opgericht volgens moderne ideeën in het midden van de 19de eeuw en uitgebreid begin 20ste eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 396591. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Obelisk

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing