522065 - keuterboerderij met schuur
Doornspijk E 2173
Oude Harderwijkerweg 28, 8085 PH te Doornspijk

Omschrijving

De gevels van de uit ca. 1910 daterende schuur is met behulp van bestaand materiaal (kleiner formaat baksteen; halfsteens verband) van een oudere schuur opnieuw opgetrokken. De schuur is met riet gedekt. Als VOORGEVEL wordt de gevel beschouwd die is gericht naar de boerderij en die enkel een klein deurtje bevat.

De LINKER ZIJGEVEL is op een dichtgezet luik na blind uitgevoerd. Precies op de hoek met de achtergevel is vanuit de gevels een schoorsteen geplaatst waartegen een deel van het riet van de dakschilden rust.

In de ACHTERGEVEL komen twee kleine mestdeurtjes voor onder een rollaag met geheel rechts een klein vierkant raampje.

De RECHTER ZIJGEVEL die grenst aan de open mestvaalt is blind uitgevoerd.

Waardering

- Van architectuurhistorische waarde vanwege de goed bewaarde hoofdvorm en \tals goed voorbeeld van een eenvoudige schuur daterend uit de eerste kwart 20ste eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde in relatie tot de overige complex-onderdelen.

Het object is onderdeel van een historisch gegroeid klein landschappelijk gebied de "Hoge Enk" en speelt daarin een beeldbepalende rol.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege het goede voorbeeld van een eenvoudig \tboerderijtype dat met de bijgebouwen een beeld geeft van de wijze waarop in de laatste kwart van de 19de eeuw op de boerderij werd gewoond en gewerkt.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bijschuur