Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522074
Complexnummer: 
522073 - Leeuwenborg
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
20 oktober 2003
Kadaster deel/nr: 
10111/44
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oldambt
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nieuw Scheemda
X-Y coördinaat: 
259658 - 582862

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Oldambtster DWARSHUISBOERDERIJ uit 1864 waarvan het VOORHUIS is opgetrokken in een rood-bruine baksteen op een trasraam van natuursteen. Het schilddak, gedekt met (namaak)leien heeft twee gemetselde schoorstenen op de nok, en heeft een kroonlijst met gietijzeren ornamenten. De gevels worden geleed door gemetselde pilasters en H-vensters met bovenlichten met blank glas-in-lood onder een strek.

Omschrijving

De hoofdentree bevindt zich midden in de voorgevel (noordwest) in een risalerend gedeelte. De omlijste entreepartij bestaat uit een dubbele paneeldeur met gietijzeren panelen voor de deurlichten, een bovenlicht met twee gevleugelde leeuwen die een wapen vasthouden waarop Ceres staat afgebeeld; voor de deur een natuurstenen, drie treden hoge stoep, aan de zijkant afgezet met een decoratief opengewerkt gietijzeren hek met twee decoratieve pijlers. Boven de entree een gepleisterd balkon met balustrade bestaand uit een decoratief opengewerkt gietijzeren hek met handlijst. Voor het balkon openslaande balkondeurtjes tussen twee zijlichten. Hierboven een platte dakkapel met twee kleine "zijvleugels", met kroonlijst en pilasters. Midden in de dakkapel openslaande deurtjes met deurlichten met decoratieve roedenverdeling; in de beide zijvleugels een raam. Zowel links als rechts van de middenpartij twee H-vensters met bovenlichten met blank glas-in-lood en strek, en twee zaadvensters met strek. In de voorgevel twee bakstenen waarin de initialen van de opdrachtgevers en het bouwjaar staan gekrast: "18 APD WAH 64".

In zowel de zuidwest- als de noordoostgevel drie keldervensters met diefijzers, drie staande vensters met bovenlicht met blank glas-in-lood, en drie zaadvensters met strek. Een van de vensters in de noordoostgevel is achtruits en een van de zaadvensters tweeruits.

De HOOFDSCHUUR opgetrokken in bruin-rode baksteen, heeft een aangekapt dak met rechte achtergevel en gemetselde schoorsteen op de nok, gedekt met een zwarte geglazuurde en een rode Hollandse pan. De hoofdschuur heeft aan beide zijden twee krimpen. In de eerste krimp van de zuidwestgevel, aan de noordwestzijde een H-venster met bovenlicht met blank glas-in-lood en strek; aan de zuidwestzijde drie H-vensters met bovenlicht met blank glas-in-lood en rollaag en een paneeldeur met tweeruits bovenlicht en rollaag.

In de tweede krimp van de zuidwestgevel aan de noordwestzijde een zesruits venster met strek; aan de zuidwestzijde een opgeklampte deur, twee houten schuurvensters met rollaag waarvan één vierruits, vijf licht getoogde ijzeren schuurvensters en drie iets hogere licht getoogde ijzeren schuurvensters, alle zeven met roedenverdeling in honingraatmotief.

In de eerste krimp van de noordoostgevel, aan de noordwestzijde een H-venster met strek; aan de noordoostzijde een ijzeren roosvenster, een w.c. venster, dubbele schuifdeuren (niet origineel), en dubbele schuurdeuren. De tweede krimp van de noordoostgevel heeft een ijzeren goot op gemetselde klossen en een deur (niet origineel). In de rechte achtergevel (zuidoost) vier licht getoogde ijzeren schuurvensters met roedenverdeling in honingraatmotief, (vernieuwde) staldeuren onder een bovenlicht met roedenverdeling, (vernieuwde) deeldeuren, vijf licht getoogde ijzeren zaadvensters met roedenverdeling met honingraatmotief, en een ijzeren rooosvenster.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het voorhuis in de gang de houten vloer; het stucplafond; de paneeldeuren; de tochtdeuren met deurlichten met roedenverdeling en geëtst glas, onder een bovenlicht met een vergulde putti op een zwaan. In de voorkamers de decoratieve houten vensterbanken met blinden; de houten vloer; het stucplafond met rozet; de boognis met decoratieve omlijsting met pilasters. In de achtergang de vloer met decoratieve tegels. Op de zolder de houten wenteltrap met houten hekje met opengewerkte spijlen; de twee Franse bedden; de houten kasten. In de kelder de vloer met plavuizen; de gepleistere rondbogen.

Waardering

Dwarshuisboerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit 1864

- vanwege de sobere, verzorgde vormgeving met Eclectische elementen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de wagenschuur

- vanwege de bijzondere ligging aan het Termunterzijldiep

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaPastorieweg149943 TGNieuw Scheemda

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ScheemdaM1004

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Dwarshuisboerderij

Oldambtster-type

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18641864exactvervaardiging