Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522081
Complexnummer
522080 - Veldzicht
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82768/187
Kadastrale aanduiding
Scheemda L 585
Hoofdweg 67, 9678 PH te Westerlee

Omschrijving

Inleiding

VILLABOERDERIJ gebouwd in 1910 in een Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen, bestaande uit een VOORHUIS met SCHUUR.

Omschrijving

Het twee verdiepingen hoge, onderkelderde VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een hardstenen trasraam en wordt gedekt door een samengestelde overkragende kap waarop oranje geglazuurde kruispannen; hoge gemetselde schoorsteen op het westelijk dakvlak; houten goot op decoratieve houten klampen; gevelbanden en fries van gele verblendsteen; topgevel strakke houten windveren met opengewerkt houten fries. De gevels worden geleed door H-vensters met twaalfruits bovenlichten waarin geel glas onder een hardstenen latei en rollaag van gele verblendsteen; onder de vensters op de begane grond een hardstenen borstweringplaat.

De entree in portiek bevindt zich centraal in de voorgevel (noordzijde) en bestaat uit een houten paneeldeur met roedenverdeling met zij- en bovenlichten met roedenverdeling waarvoor een vijf treden hoge hardstenen stoep met aan weerszijden een hardstenen muurtje met Art Nouveau-motieven. De portiek wordt omlijst door gele verblendsteen en een hardstenen latei. Boven de entree een loggia onder hoefijzerboog van gele verblendsteen en een balustrade van gele verblendsteen afgedekt met hardsteen waarachter dubbele houten balkondeuren waarin glas met hoefijzervormige zij- en bovenlichten waarin roedenverdeling. Aan de rechterzijde van de entree twee H-vensters waaronder twee keldervensters met diefijzer en waarboven een houten rechthoekige erker waarin vijf H-vensters. Boven de erker is het dak doorgetrokken. Aan de linkerzijde van de entree een risalerende topgevel waarvoor een segmentboogvormige erker onder plat dak waarin drie H-vensters met stijlen van gele verblendsteen. Boven de erker een balkon met ijzeren balustrade waarachter een niet-origineel venster (oorspronkelijk dubbele balkondeuren) met staande zijlichten (roedenverdeling verdwenen). In de top een vierdelig halfrond venster (roedenverdeling verdwenen) onder rollaag en wenkbrauwboog van gele verblendsteen.

In de oostgevel drie H-vensters waaronder drie keldervensters met diefijzer en waarboven drie H-vensters.

De schuur is tegen de achtergevel (zuidzijde) aangebouwd.

In de westgevel een serre onder plat dak met aan de voorzijde vijf H-vensters en aan de linkerzijde een H-venster en een niet-originele deur waarvoor een vier treden hoge hardstenen stoep. Boven de serre een balkon (balustrade is verdwenen) met dubbele houten balkondeuren met bovenlicht met roedenverdeling; boven de deuren is het dak doorgetrokken; rechts van de deuren een H-venster. Links van de serre een H-venster waaronder een keldervenster met diefijzer en waarboven een H-venster.

De SCHUUR is opgetrokken in rode baksteen op een donker bakstenen trasraam en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop oranje muldenpannen; gemetselde nokschoorsteen; fries van gekleurde baksteen; geprofileerde gootklossen. De gevels worden geleed door getoogde liggende vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder donker bakstenen rollaag en onderdorpel.

Links in de voorgevel (noordgevel) een H-venster onder een latei en rollaag van gele baksteen en een smal staand venster.

In de oostgevel een getoogde opgeklampte houten schuurdeur. In de krimp elf getoogde liggende vensters.

In de achtergevel (zuidzijde) dubbele getoogde opgeklampte houten stal- en deeldeuren en dertien getoogde liggende vensters. In de westgevel twee H-vensters onder een latei en rollaag van gele baksteen en een houten paneeldeur met bovenlicht; gele bakstenen gevelbanden. In de krimp elf getoogde liggende vensters met aan de linkerzijde een niet-originele aanbouw.

Waardering

Villaboerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villaboerderij uit 1910 in de provincie Groningen in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en rijke detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur

- als opvallend voorbeeld van het oeuvre van architect Brill

- vanwege de beeldbepalende ligging op een hoek aan het begin van Westerlee

- als opvallend voorbeeld binnen het oeuvre van architect Brill

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522080. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1910
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Villaboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden
Overgangsarchitectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Brons ; Groningen II
aannemer / uitvoerder
Brill, C. ; Groningen II
architect / bouwkundige / constructeur
Kloosterboer, G.N. ; Groningen II
opdrachtgever