Scheemda L 585
Bij Hoofdweg 67, 9678 PH te Westerlee

Omschrijving

Het KOETSHUIS (gebouwd omstreeks 1910 in een Ambachtelijk-traditionele stijl) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop oranje muldenpannen; gevelbanden van gele baksteen; fries van gele en rode baksteen. De gevels worden geleed door getoogde liggende vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag.

In de topgevel aan de voorzijde (noordgevel) dubbele houten deuren onder een segmentboog en trommel met gekleurd metselmozaïek. In de top een opgeklampte houten deur.

In de oostgevel twee getoogde liggende vensters.

In de topgevel aan de achterzijde (zuidgevel) twee getoogde liggende vensters en in de top een opgeklampte houten deur.

In de westgevel een getoogd liggend venster.

Koetshuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een koetshuis behorende bij een villaboerderij uit omstreeks 1910 in de provincie Groningen

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villaboerderij