Scheemda M 706
Bij Hamrikkerweg 27, 9943 PA te Nieuw Scheemda

Inleiding

TOEGANGSHEK op muurdam, dienende als entree naar de Nederlands-hervormde kerk (monumentnummer 33078) en de bijbehorende begraafplaats. Het hek, dat uit 1897 stamt, is vervaardigd door "Pletterij Den Haag", wat wil zeggen bij Gieterij Enthoven & Co 's-Gravenhage.

Het hek is markant gelegen in de as van de kerk, op de muurdam over de gracht die de begraafplaats met kerk omringt.

Omschrijving

IJzeren TOEGANGSHEK bestaande uit twee hoofdpijlers, twee kleinere pijlers, vier beweegbare hekken en twee vleugelstukken. De twee hoofdpijlers hebben een ronde, gegroefde schacht op een veelhoekige voet en worden bekroond door een verguld kruis. In de voet van één van de pijlers staat gegraveerd "Pletterij Den Haag"; in de bekroning van de linker pijler staat in vergulde letters "ANNO" en in die van de rechter het jaartal "1897". De twee hoofdpijlers worden met elkaar verbonden door twee ijzeren staven met krulbeëindiging waartussen een lantaarn (kopie van origineel) van glas en ijzer. De beide kleinere pijlers hebben een gegroefde schacht onderbroken door ijzeren banden op een veelhoekige voet, bekroond door een vergulde knop met punt. De beweegbare hekken bestaan uit sober stijl- en regelwerk met vergulde punten. De beide vleugelstukken zijn gebogen in krulvormen.

IJzeren toegangshek bij kerk en begraafplaats van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een hek uit 1897

- als goede representant van een hek uit de collectie van Gieterij Enthoven & Co, uit 's-Gravenhage

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met kerk en begraafplaats

- vanwege de markante ligging midden in het dorp op de muurdam over de omgrachting van het kerkterrein

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Pletterij Den Haag ; Groningen II