Scheemda M 1198
Scheemda M 1442
Scheemda M 1555
Scheemda M 1556
Menterneweg 5, 9681 BR te Midwolda

Inleiding

Oldambtster VILLABOERDERIJ gebouwd omstreeks 1870 in een Eclectische bouwtrant. De schuur van de boerderij is later grotendeels opnieuw opgetrokken. Bij de boerderij hoort een TUIN met landschappelijke aanleg met ronde vijver. In de tuin een sober houten TUINHUISJE onder een lessenaarsdakje, gedekt met niet-originele golfplaat; aan de voorkant een houten overstek met golfplaat en dubbele glasdeuren tussen twee zijlichten, aan de linker zijkant drie lichten en aan de rechter een klein venster.

De boerderij is beeldbepalend gelegen aan de doorgaande weg van Scheemda naar Midwolda, op omgracht terrein met singelbeplanting.

Omschrijving

VILLABOERDERIJ waarvan het voorhuis is opgetrokken in gepleisterde baksteen op een iets uitspringend gepleisterd trasraam. Het voorhuis bestaat uit een hoofdvolume met aan twee aangekapte zijvleugels. Het samengestelde zadeldak, waarop niet-originele dakbedekking, heeft een overstek op decoratieve consoles en twee gepleisterde schoorstenen op de nok. De gevels worden geleed door getoogde achtruits vensters onder gepleisterde, met elkaar verbonden segmentbogen met gepleisterde consoles.

In de voorgevel (zuidoost) van het twee bouwlagen hoge hoofdvolume, op de begane grond getoogde bordesdeuren met deurlichten met roedenverdeling, tussen twee getoogde achtruits vensters, alle onder een gepleisterde doorgetrokken segmentbogen. Voor de deuren een natuurstenen bordes, met in de voorwand geometrische motieven. Op de verdieping drie openslaande vensters met bovenlicht; het bovenlicht van het middelste venster is verhoogd met een getoogd tweeruits raam; de drie segmentbogen zijn geplaatst op de hoogte van het middelste bovenlicht. Voor de drie vensters een houten balkon met ijzeren hek bestaand uit decoratief regel- en stijlwerk, steunend op vier consoles. In de top van de verdiepinggevel drie verdiepte gepleisterde vlakken, met in het middenvlak een vrouwenfiguur (Ceres?) op een console.

In de beide zijgevels van het hoofdvolume, op de begane grond een achtruits venster en op de verdieping een blind getoogd venster, alle onder doorgetrokken gepleisterde segmentbogen.

In de voorgevel van de linker zijvleugel twee getoogde achtruits vensters en twee getoogde tweeruits zaadvensters. In de zijgevel (zuidwest) een vernieuwde deur met getoogd bovenlicht, met een natuurstenen stoep (vijf treden) tussen twee zijwanden; vier getoogde achtruits vensters; vier tweeruits keldervensters met diefijzers; in de topgevel een getoogd zesruits venster onder een gepleisterde keperboog, twee getoogde vierruits vensters onder een gepleisterde segmentboog, en drie verdiepte vlakken.

De rechter zijvleugel heeft dezelfde vensterindeling als de linker, alleen ontbreekt de deur met stoep in de zijgevel. Bij beide zijvleugels wordt de overgang naar de verdieping gemarkeerd door een gepleisterde cordonlijst.

Het schuurgedeelte is deels opgetrokken in een roodbruine baksteen (de linker zijgevel), deels in een vernieuwde baksteen (de rechter zijgevel en de achtergevel), onder een aangekapt zadeldak gedekt met golfplaat.

In de linker zijgevel (zuidwest) drie krimpen. In de eerste krimp met kroonlijst twee zesruits vensters met rollaag; een paneeldeur met deurlichten met smeedwerk en (vernieuwde) stoep, onder een tweeruits bovenlicht. In de tweede krimp met kroonlijst een zesruits venster en een paneeldeur, beide onder een rollaag. In de derde krimp met (vernieuwde) goot elf getoogde ijzeren stalvensters met roedenverdeling.

Waardering

Villaboerderij met tuinhuisje van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villaboerderij uit de tweede helft van de 19de eeuw

- vanwege de opvallende detaillering en ornamentiek