Midwolda B 2038
Bij Kerksingel 17, 9682 PD te Oostwold

Inleiding

Het ijzeren TOEGANGSHEK, behorende bij de achtergelegen achttiende eeuwse Hervormde kerk, stamt uit 1907 en is vormgegeven in een stijl waarin Art Nouveau-elementen zijn te herkennen. Het toegangshek verleent toegang tot een lange beklinkerde LAAN met aan weerszijden een uit 1934 stammende rij linden, die leidt naar de Hervormde kerk. De vier rijen iepen, die oorspronkelijke langs de Kerksingel stonden, werden in 1928 en 1929 wegens ziekte geveld.

Het fraai vormgegeven hek met laan is een aanvulling op de reeds beschermde Hervormde kerk (monumentnummer 29923) en is gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Oostwold.

Omschrijving

IJzeren TOEGANGSHEK op een gemetselde dam, bestaande uit vier kolommen met gietijzeren mutsen met bekroningen met Art Nouveau-motieven, gedateerd 1907 met naamsaanduiding OOST WOLD. De middenpartij is voorzien van twee brede draaihekken voor rijtuigen met aan weerszijden twee draaihekken voor voetgangers; gebogen zijhekken met vleugelstukken. De smeedijzeren hekken bestaan uit stijlen en regels, bekroond met gietijzeren pieken met zweepslagmotief. De kolommen zijn samengesteld uit segmentprofielen en klinknagelverbindingen.

Toegangshek met laan, behorende bij de reeds beschermde Hervormde kerk, van algemeen belang:

- als voorbeeld van een toegangshek uit 1907 met Art Nouveau-motieven, behorende bij een oudere Hervormde kerk in de provincie Groningen

- vanwege de fraaie vormgeving en markante detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid