521980 - Spanderswoud
's-Graveland A 1633
Spanderswoud 6, 1243 HZ te 's-Graveland

Omschrijving onderdeel 9: BOERDERIJ met ZOMERHUISJE genaamd 'Spandershof'.

Tegenover het huis aan de noordzijde van de oprijlaan gelegen 18de eeuwse boerderij van het hallenhuistype met een kelder aan de noordzijde. De voor- en achtergevel zijn uitgevoerd als tuitgevel, klesoren en vlechtingen en natuurstenen platen op de schouders en de top. Voorts een met pannen gedekt zadeldak. In de voorgevel de deurpartij en drie roedenverdeelde vensters met luiken en een kelderlicht. In de top een eenvoudig drielicht venster. In de zijgevels enkele vensters en de stalramen. Het zomerhuis staat ten noorden van de boerderij en is voor wat betreft het materiaalgebruik en de vormgeving een miniatuur van de grote boerderij. De overige erfbebouwing, kapberg en diverse schuren en stallen, is van recente (XXB) datum. Overigens is er geen sprake van een duidelijke aanleg rondom de boerderij.

De BOERDERIJ met ZOMERHUISJE 'Spandershof' is van algemeen belang:

- als voorbeeld van een monumentale 18de eeuwse boerderij met zomerhuis van eenvoudige doch harmonische architectuur;

- vanwege de ruimtelijke samenhang met het hoofdhuis, de brug en het ensemble van dienstwoningen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.