Tervatenseweg 42, 4481 PB te Kloetinge

Inleiding

Op verhoging nabij driesprong gelegen boerderij, bestaande uit aan elkaar vastgebouwd voor- en achterhuis met aangebouwde schuur en erf. Varkenskot en wagenhuis zijn verdwenen. De boerderij bevindt zich op een oude, tenminste 16de-eeuwse huisplaats. Gezien de verhoudingen en de (tot op zekere hoogte historische) indeling van de vensters stamt de huidige boerderij waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Overigens is bij de bouw gebruik gemaakt van ouder materiaal, zoals grote moppen in de voorgevel.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit een woonhuis van één bouwlaag onder zadeldak, gedekt met rode tuiles du Nord en een veel breder en langer schuurgedeelte onder rieten zadeldak (met daarover golfplaat). Oorspronkelijk was het uiteinde van de schuur voorzien van een wolfseind, maar na een calamiteit is de gevel opnieuw opgetrokken en de dakbeëindiging gewijzigd. Het woonhuis is grotendeels opgetrokken in IJsselformaat met in de kopse gevel grote moppen. De gevels van de schuur zijn ten dele van hout op een stenen voet, ten dele omstreeks 1900 versteend. Het woonhuis heeft in de kopse gevel twee historische schuifvensters, andere vensters en deuren wel globaal historisch qua afmeting, minder qua invulling. Het woonhuis heeft aan de noordzijde keuken en kelder/opkamer, aan de zuidzijde één langgerekte kamer (oorspronkelijk twee vertrekken). De kelder heeft een zware muur en een tongewelf en is bereikbaar via gemetselde treden. In het huis zijn tot op zekere hoogte oude balklagen aanwezig. Op de verdieping (oorspronkelijk zaadzolder) een naaldhouten juk, korbeel gespijkerd (onder)/gepend (boven) met amandelvormige telmerken. De schuur bestaat in totaal uit zeven vakken; zes gebinten zijn nog oorspronkelijk. Het betreft dekbalkgebinten met aan één zijde een overstek. Rechte telmerken. Koe- en paardenstal zijn nog herkenbaar aanwezig. De schuur heeft aan de noordzijde twee stel grote deeldeuren ter plaatse waarvan het dak is opgelicht. Verder bevat de schuur onder andere een aantal Hollandse deuren, halfronde stalramen en kleine strookvormige ramen. Rond de schuur ligt een klinkerbestrating. Ter plaatse van de vroegere mestput een tuin. Langs de noordkant van het erf eik, populier, es en kastanje. De iepen zijn alle verdwenen. Het erf om de boerderij is voorzien van diverse historische elementen, gedeeltelijk bewaard in hun historische samenhang. Er zijn vanaf de driesprong twee toegangen tot het erf: een nabij het woonhuis en een nabij de kopse gevel van de schuur. Rechts van de toegang tot het woonhuis bevindt zich een moestuin/hoogstamboomgaard. Schuin tegenover het woonhuis een weide/boomgaard. Wat verder af een drinkplaats.

De boerderij is van algemeen belang vanwege:

* bouwhistorie, vanwege de gefaseerde bouwgeschiedenis;

* typologie, vanwege het type aaneengebouwd voor- en achterhuis dat een vroege fase in de Zeeuwse boerderij-ontwikkeling vertegenwoordigt; dit is bovendien een zeldzaam gegeven; vanwege de lage zijgevel van de schuur, voorzien van opwelvingen; tevens als voorbeeld van de Zeeuwse schuurgroep;

* interieurelementen van voor- en achterhuis, hoofdzakelijk bestaande uit het historische casco;

* het erf met zijn indeling en inrichting;

* de bijzondere elementen van het erf zoals bestrating en beplanting;

* ensemblewaarden, vanwege de samenhang tussen boerderij en landschap; dit mede vanwege de verhoogde ligging nabij een driesprong.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Erfbeplanting
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin