Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522174
Complexnummer
522168 - Pellerijcomplex Mercurius
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82617/134
Kadastrale aanduiding
Wormer F 5480
Lassiestraat 1, 1531 MG te Wormer

Omschrijving

Inleiding

KANTOOR 'De Kievit' van de pakhuischef, deel uitmakend van het pellerijcomplex 'Mercurius' en gebouwd in 1911 in de trant van de Overgangsarchitectuur. Het kantoor bevindt zich tussen de pakhuizen 'Donau' (rechts) en 'Oslo/Silo' (links) en is in stijl identiek aan laatstgenoemd pakhuis. Het naar de rivier gekeerde kantoor maakt deel uit van het gevarieerde industriële landschap langs de Zaanoevers waarin voedsel-, olie- en houtindustrie domineerden en het vervoer over water een essentiële vestigingsvoorwaarde was.

Omschrijving

Het kantoor aan de westzijde van pakhuis 'Silo/Oslo' is over vier bouwlagen, de bovenste twee terugwijkend, in grauw/rood bakstenen kruisverband opgetrokken op een smalle rechthoekige plattegrond onder een met mastiek en kiezels gedekt plat dak. Het één travee brede kantoor heeft op de begane grond en de eerste verdieping een getoogd zesruits venster, op de tweede en derde verdieping een vierruits rechtgesloten venster.

Waardering

Het uit 1911 daterende kantoor 'De Kievit' is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het pellerijcomplex 'Mercurius'. Tevens heeft het pand grote ensemblewaarde vanwege de historisch-functionele en ruimtelijke samenhang met de naburige industriebebouwing langs de Zaan.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522168. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1911
1911
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden