Kerkstraat 9, 6067 BM te Linne

Inleiding

De Pastorie aan de Kerkstraat te Linne is in 1869 gebouwd in NEGENTIENDE EEUWS ECLECTISCHE STIJL en ontworpen door de architect F.F. van Schoubroeck, Roermond. Van Schoubroeck is enige jaren werkzaam geweest in het atelier van de architect Pierre Cuypers te Roermond. Het pand heeft invloeden van de pluriforme Antwerpse School, waar Cuypers contacten mee had. Deze zijn weer doorgegeven aan medewerkers van zijn atelier.

Aan de rechterzijgevel van de woning is in de jaren zestig van de twintigste eeuw een bergruimte afgebroken en vervangen door een garage. Aan de achtergevel is omstreeks 1970 een aanbouw geplaatst. Het pand is omgeven door een zeer ruime tuinaanleg.

De pastorie werd op korte afstand van de voormalige achttiende-eeuwse kerk gebouwd. Op het terrein van de kerk, binnen de muren, stond reeds een kapelanie. In 1897 werd de oude kerk vervangen door de huidige St. Martinuskerk.

Omschrijving

De PASTORIE kent een rechthoekige plattegrond in drie bouwlagen onder een zadeldak met Hollandse pannen. Op het dak bevinden zich twee schoorstenen waarop intern vier rookkanalen zijn aangesloten. Het pand heeft een opstand van baksteen in kruisverband en wordt omgeven door een bakstenen risalerende plint.

In de gevels bevinden zich in de eerste en tweede bouwlaag, tenzij anders aangegeven, rechthoekige houten gelede vensters en deuren met segmentboogvormige bovenlichten. In de topgevel treffen we drie rondboogvormige vensters aan. Alle vensters hebben natuurstenen dorpels. Het pand heeft geen vloerankers in de gevels.

De VOORGEVEL kent een symmetrische indeling en eindigt in een topgevel. De entree is centraal geplaatst en wordt gevormd door een houten deur met geleed bovenlicht met een hardstenen omlijsting. Boven de entree bevindt zich een venster in de tweede bouwlaag. Het middengedeelte van de voorgevel wordt geaccentueerd door pilasters met een verticale hardstenen band vlak onder het venster. Links en rechts van het middengedeelte bevinden zich in totaal twee gevelvlakken. Ieder gevelvlak heeft zowel in de eerste als tweede bouwlaag een venster. Rechts van de middenpartij bevindt zich een keldergat in de eerste bouwlaag. In de topgevel bevinden zich drie naast elkaar geplaatste rondboogvormige smalle vensters met hardstenen dorpels. Links en rechts in de topgevel treffen we twee gevelstenen aan met de tekst "Anno 1869". Tussen de tweede en derde bouwlaag bevindt zich decoratief metselwerk. De vormen van de vensters worden door decoratief metselwerk geaccentueerd.

De RECHTERZIJGEVEL kent een geleed vierkant venster in de eerste bouwlaag alsmede een garage die van bescherming is uitgesloten. De LINKERZIJGEVEL heeft drie vensters in de eerste bouwlaag en een centraal geplaatst venster in de tweede bouwlaag. Aan de ACHTERGEVEL bevindt zich een serre met lessenaardak aan de eerste bouwlaag. Naast de serre is een rechthoekige houten deur met zijvenster geplaatst. In de tweede bouwlaag bevinden zich drie vensters en siermetselwerk onder de dakrand. Lisenen benadrukken, analoog aan de voorgevel, het middengedeelte van de achtergevel.

Van het INTERIEUR zijn authentieke onderdelen bewaard gebleven zoals bijvoorbeeld de houten trap in de tweede bouwlaag, de marmeren tegelvloer in de gang in de eerste bouwlaag en stucwerkversieringen aan de pilasters in de gangen in eerste en tweede bouwlaag.

Waardering

De PASTORIE aan de Kerkstraat te Linne, gemeente Maasbracht, bezit cultuur-historische waarden als bijzondere uitdrukking van de geestelijke ontwikkeling van de Rooms-Katholieke kerk in Limburg en als uitdrukking van de typologische ontwikkeling als pastorie. De architectuur-historische waarden worden bepaald door de goede esthetische kwaliteiten van het ontwerp van de pastorie alsmede door het verband dat er bestaat tussen de ontwerper F.F. van Schoubroeck en de architect Pierre Cuypers te Roermond als medeinvloeden vanuit de Antwerpse School. De pastorie is in hoge mate gaaf bewaard gebleven en gezien de bouwdatum een zeldzaam exemplaar. De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuur-historische en cultuur-historische waarden, de ensemblewaarde, de hoge gaafheid en zeldzaamheid.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Schoubroeck van, F.F. ; Limburg