Maasbracht E 3002
Havenstraat 17, 6051 CR te Maasbracht

Inleiding

De villa aan de Havenstraat 17 te Maasbracht is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd in de stijl van het ECLECTICISME met elementen van de CHALETSTIJL. Het pand heeft altijd een directe relatie gehad met de haven, die een grote aantrekkingskracht uitoefende op de handel. De haven is in de onmiddellijke omgeving van het pand gelegen. De eerste eigenaar was een wolhandelaar die het pand in 1929 schonk aan zijn neef, een zaadhandelaar. Het pand is geheel ommuurd, kent twee poortingangen en is omgeven door een grote tuinaanleg. Aan de achtergevel is omstreeks 1990 een aanbouw geplaatst die dienst doet als toilet. In de RECHTERZIJGEVEL van de straatkant gezien bevindt zich een erker uit 1947.

Omschrijving

De villa heeft geen regelmatige plattegrond. Op een langgerekt gedeelte met zadeldak is een vierkante bouwvlak met schilddak geplaatst die in de achtergevel eindigt als een zadeldak. In de voorgevel is, centraal gelegen, bij de overgang van het zadeldak naar het schilddak, een toren geplaatst met een tentdak. Alle daken kennen een Maasdekking met leien. Op de daken zijn de nokpionnen nog aanwezig. Het pand heeft een opstand in baksteen in diverse tinten rood en telt drie bouwlagen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. De risalerende plint is gepleisterd. Het gehele pand kent in de gevels gepleisterde horizontale banden en gepleisterde aanzet- en sluitstenen. In de gevelopeningen bevinden zich, tenzij anders vermeld, rondboogvormige vensters met dito strekken met vulvlakken en aluminium rechthoekige T-vensters met natuurstenen dorpels.

In de VOORGEVEL springt het rechterdeel naar voren. In de eerste en tweede bouwlaag bevinden zich steeds twee vensters en een rond houten venster onder het chaletachtige dakoverstek. Links naast het vooruitspringend gedeelte bevindt zich diepliggend een portiek, steunend op een decoratieve zuil. Hierin is de entree geplaatst: een dubbele houten deur met houten decoraties en rondboogvormig bovenlicht met glas-in-lood. Het portiek is te bereiken via drie natuurstenen treden en heeft een marmeren vloer van afwisselend zwarte en witte tegels. Het portiek wordt afgesloten met een balustrade. Bovenop het portiek bevindt zich een balkon, afgesloten door een identieke balustrade. De balkondeuren zijn dichtgemetseld en vervangen door een rechthoekig houten venster met glas-in-lood. Boven dit gevelvlak zit een rond venster. Dit geveldeel eindigt in een ingesnoerde toren met smeedijzeren bekroning. Het torendak wordt gesteund door houten consoles.

Links van de entree treffen we in de eerste bouwlaag twee vensters aan en een houten dakkapel in de tweede bouwlaag, geplaatst in het schilddak. Hierdoor wordt de daklijst onderbroken. Onder het dak bevindt zich decoratief metselwerk in grotere blokken: dakconsoles.

De LINKERGEVEL kent in het midden een erkeraanbouw met balustrade en eindigt in een topgevel met een rond houten venster. De gevelvlakken links en rechts van de erker zijn blind en worden onderbroken door horizontale gepleisterde banden. Met uitzondering van de topgevel treffen we ook hier decoratief metselwerk in grotere blokken aan: dakconsoles. De erker heeft in de twee gevels aan de straatzijde een ongeleed venster met bovenlicht. De erker is toegankelijk middels een rechthoekige houten deur in het derde gevelvlak aan de achterzijde. In het gevelvlak boven de balustrade vinden we een groot dubbel venster met bovenlicht.

De ACHTERGEVEL kent twee chaletachtige dakoverstekken met daartussen een gedeelte schilddak. Het gevelvlak met dakoverstek dat tegen het schilddak is geplaatst springt naar voren en heeft twee grote vensters en een klein venster in de eerste bouwlaag en een venster in de tweede bouwlaag onder het dakoverstek. Voor het terugliggende gedeelte is omstreeks 1990 een sanitaire aanbouw geplaatst. Daardoor is in de gevel een deuropening verborgen en alleen het bovenlicht met smeedijzeren rooster zichtbaar. In het stuk schilddak dat nog zichtbaar is bevindt zich een dakkapel met ingesnoerd torentje en decoratief metselwerk onder de dakrand: consoles van metselwerk. Het gevelvlak dat eindigt met de tweede chaletachtige dakoverstek is een kopie van het gevelvlak in de frontgevel en bevat twee vensters in zowel de eerste als tweede bouwlaag en een rond houten venster onder het dakoverstek. De vensters in de eerste bouwlaag van de achtergevel hebben rolluiken van omstreeks 1990.

De RECHTERZIJGEVEL in de eerste bouwlaag heeft een erker uit 1947 en een venster in de tweede bouwlaag.

Links van het pand bevindt zich een vrijstaand garagegebouw onder een zadeldak met een segmentboogvormige poort. Links en rechts van de poort zijn twee houten vensters met bovenlicht geplaatst. Boven de poort bevindt zich een rond houten venster met een geleding in vieren.

De ruime tuinaanleg rond het pand wordt aan de voorzijde afgesloten door een smeedijzeren hekwerk met twee poortingangen. Het hekwerk is op een bakstenen muur en tussen bakstenen kolommen geplaatst. De andere drie zijden van de tuinaanleg worden afgesloten middels een hoge bakstenen tuinmuur.

Het INTERIEUR van het pand bevat waardevolle onderdelen zoals onder andere een authentieke marmeren vloer in de gang, een authentiek houten trappenhuis en houten vloeren in de woonkamer en de salon. In de gang, de ontvangkamer, de woonkamer en de salon bevinden zich rozetten op de plafonds en stucwerkdecoraties boven de deuren en aan de kolommen. De structuur van het pand is grotendeels ongewijzigd.

Waardering

De architectuur-historische waarden van deze villa te Maasbracht worden bepaald door de grote esthetische kwaliteiten, door de evenwichtige opbouw van de gevels, door de gevarieerde en speelse toepassing van dakvormen en de aanwezige ornamentiek. Het object heeft cultuur-historische waarde door de samenhang tussen zijn functie als woonhuis van mensen die in de handel werkzaam waren en de aanwezigheid op korte afstand van de haven van Maasbracht.

De ensemblewaarden worden bepaald door de situering aan de haven. Het pand verkeert in een hoge mate van gaafheid. Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuur-historische en cultuur-historische waarden, de ensemblewaarden en de hoge gaafheid.