Ohe en Laak A 2548
Sint Annastraat 1, 6109 RH te Ohé en Laak

Inleiding

In de stijl van het TRADITIONALISME in 1896 naar een ontwerp van de architect Van der Schuit te Roermond gebouwde DEVOTIEKAPEL ter ere van St. Anna. Van der Schuit was docent tekenen aan de Teekenschool te Roermond.

De kapel is op een as met het naburige kasteel Walburg gesitueerd. De voorganger van de St. Annakapel was een oud kapelletje dat was gelegen in de diepte vlak aan de weg. In 1896 werd het afgebroken en in plaats daarvan is de nieuwe kapel gebouwd. Het nieuwe St. Annabeeld uit het atelier van dr. P.J.H. Cuypers, werd bij de inzegening van de kapel op 26 juli 1896 boven de ingang geplaatst. In de kapel staat een stenen altaartje dat werd uitgevoerd naar een tekening van de architect van de devotiekapel, Van der Schuit.

Omschrijving

De DEVOTIEKAPEL heeft een rechthoekige plattegrond met een kleine absis van drie gevelvlakken onder een zadeldak met leien in schubbedekking. Op de nok van de achtergevel staat een spitsvormige dakruiter met smeedijzeren kruis. Het dak is afgewerkt met een houten daklijst. Onder de daklijst bevindt zich decoratief metselwerk. De kapel heeft een opstand in baksteen met metselwerk uitgevoerd in kruisverband. De kapel heeft in totaal negen steunberen, die alle zijn afgedekt met natuurstenen platen. De steunberen delen de gevelwanden op in negen gevelvlakken. In acht van de gevelvlakken lancetboogvormige gelede glas-in-lood vensters met smeedijzeren kozijnen. De vensters hebben alle een natuurstenen dorpel. Een strek en profielstenen accentueren de lancetboog. Een gevelvlak is derhalve blind. Hiertegen is in het interieur het stenen altaartje geplaatst. De kapel heeft een risalerende plint rondom het gehele object, die is afgedekt met een natuurstenen plint.

De segmentboogvormige entree van de kapel wordt gevormd door een terugspringende rechthoekige dubbele houten deur met smeedijzeren decoratie. De segmentboogvorm wordt geaccentueerd door een strek en drie lagen profielstenen. In het vulstuk boven de deur bevindt zich stucwerk. De naamsaanduiding "St. Annakapel" is vooralsnog uit het stucwerk verdwenen. In de topgevel is in een lancetvormige nis het St. Annabeeld geplaatst. Boven het beeld bevindt zich een smeedijzeren decoratie in de nok. Onder het beeld in de nis de jaaraanduiding in een Stichtingssteen. De topgevel is afgedekt met een natuurstenen lijst. Op de hoeken van de frontgevel staat een steunbeer. Tegen beide steunberen is aan iedere kant een bakstenen muur met kolommen en smeedijzeren hekwerk geplaatst. Aldus wordt de toegang naar de kapel naar buiten uitgelegd. Binnen deze muren bevinden zich zeer oude bomen. Het geheel krijgt hiermee een zeer sfeervolle situering.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang het stenen altaartje van de architect van de kapel, Van der Schuit, en de authentieke houten kerkbanken. De marmeren vloer is niet authentiek, evenals de houten lambrisering. De marmeren plint is wel authentiek. Het plafond heeft een tongewelf. Op de scheidslijn van plafond en muren bevindt zich een authentieke stucwerklijst.

Waardering

De architectuur-historische waarden van de DEVOTIEKAPEL St. Anna te Laak worden bepaald door de decoratieve vormgeving van het object en het gebruikte materiaal. De kapel bezit cultuur-historische waarde als devotiekapel in een kleine buurtgemeenschap. De situering van de kapel is bijzonder: gelegen in een buitengebied, temidden van weilanden, in het Middenlimburgse Maasgebied. De kapel ligt aan de rand van een dijkweg op een as met het nabijgelegen kasteel Walburg, dat in de geschiedenis van Ohé en Laak en omgeving een grote rol heeft gespeeld.

Naast genoemde ensemblewaarde maakt de kapel een zeer gave indruk. In combinatie met de situering heeft de kapel bovendien zeldzaamheidswaarde.

De kapel is van algemeen belang vanwege de architectuur-historische en cultuur-historische waarden, de ensemblewaarde, de hoge gaafheid en de zeldzaamheid.

Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Devotiekapel

19e eeuws traditioneel