Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522206
Complexnummer: 
522203 - Complex Landbouwhogeschool
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
20385/4
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Wageningen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Wageningen
X-Y coördinaat: 
174971 - 442033

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

Voormalige CONCIERGEWONING (tegenwoordig als kantoor in gebruik) met open schuur gelegen tussen het "Schip van Blaauw" en de generaal Foulkesweg, gebouwd in 1922 in Amsterdamse schoolstijl. Hoewel het kleine pand duidelijke kenmerken bezit van deze expressieve bouwstijl is het sober uitgevoerd. Overeenkomstig het op enkele meters afstand gelegen laboratorium, bezit het eenlaagse pand met zolderverdieping identieke gebombeerde boeiboorden, is het dak belegd met rode daktegels en zijn de oorspronkelijke ramen van dorpels en kalven voorzien die zwaar zijn uitgevoerd. Het eenlaagse pand bezit een samengestelde plattegrond. De gevels zijn in baksteen (staandverband) opgetrokken. Met uitzondering van de eindgevel tegenover het "Schip van Blaauw", komen in alle dakschilden, voorzien van schubvorsten op de kepers, platgedekte dakkapellen voor. Op het afgeplatte schilddak bevindt zich op elk uiteinde een schoorsteen. De eindgevel (noordzijde) die naar de Gen. Foulkesweg is gekeerd bezit als enige een lessenaarsdak omdat hier de gevel is uitgebouwd. De houten schuur ligt dicht tegen de voorgevel van de woning aan en is opgebouwd uit houten (kraalprofiel)delen. De VOORGEVEL is haaks op de straat gezet. Geheel links is een modern tweeruits raam aanwezig. Ter plaatse van de terugwijkende rechterhelft van de gevel komt een uitkraging voor. In het gedeelte rechts bevindt zich een deur met tochtlatten met links een door drie kalven gedeeld zijlicht. De deuromlijsting rust op hardstenen neuten en dito dorpel. Het overige gedeelte van de gevel wordt ingenomen door twee kleine raampjes een aangrenzend aan de bakgoot en een ter plaatse van de kelder. Het dakschild bevat een dakkapel met gekoppeld drie ramen.

De LINKER ZIJGEVEL (noord) bestaat uit een uitbouw met twee blind uitgevoerde zijkanten. In de kopse zijde komt een driestrooksvenster voor, met in het dakvlak een dakkapel met draairaam.

De ACHTERGEVEL bezit links twee deuren waarvan de rechter is vernieuwd en aansluit op een modern venster. Ook de twee driestrooksvensters rechts zijn al dan niet licht gewijzigd. In het dakvlak komen twee dakkapellen voor. De linker bevat twee stolpramen, de rechter drie draairamen die elk door twee horizontale roeden zijn verdeeld.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat enkel drie geschakelde draairamen onder de overkragende daklijst. In het verlengde van de langsgevels komen van het gebouw, schuin aflopende muurdammen voor die een klinkervloer omarmen.

Het INTERIEUR is eenvoudig en door kleine ruimten ingedeeld. In de gang bevindt zich een bordestrap met fraaie borstwering op de overloop. De paneeldeuren zijn gespaard, alsook een schouw en in de kamers een lambrizeringslijst.

Waardering

CONCIËRGEWONING, gebouwd in 1922 in Amsterdamse schoolstijl.

- Van architectuurhistorisch belang als redelijk gaaf en goed bewaard voorbeeld van een conciërgewoning.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging op de Wageningse berg en de onderlinge relatie met de overige complex-onderdelen.

- Van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het plan op de Wageningse Berg enkele onderwijsgebouwen te realiseren ten behoeve van de uitbreiding van het Landbouwhogeschoolonderwijs in het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaGeneraal Foulkesweg686703 BWWageningen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Conciërgewoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WageningenE5717

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19221922exactvervaardiging