522233 - Boerderijcomplex
Grijpskerk B 1017
Bij Lageweg 40, 9843 TJ te Grijpskerk

Omschrijving

19de-eeuwse STOOKHUT, opgetrokken in schone baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond en gedekt door een met Hollandse pannen belegd zadeldak. In de noordelijke kopgevel met vlechtingen, een deur. In de beide langsgevels twee zesruits vensters. In de grotendeels begroeide zuidelijke kopgevel twee kleine vensters met kruisraam. De achterwand met stookplaats is bekleed met geglazuurde estrikken; houten schouw. De stookhut, die diende voor het koken van veevoer, heeft vroeger in verbinding gestaan met het woonhuis en diende in die tijd tevens als keuken.

De stookhut is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde.

- Hij is van cultuurhistorisch belang als een belangrijk onderdeel van een boerderij met een eeuwenoude relatie met de 16de-eeuwse polder De Ruige Waard en vanwege de oorspronkelijke functie. Hij heeft ensemblewaarde vanwege de nauwe visuele en functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

- Hij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stookhok