522233 - Boerderijcomplex
Grijpskerk B 1017
Bij Lageweg 40, 9843 TJ te Grijpskerk

Omschrijving

Mogelijk nog 19de-eeuwse SCHAPEN- annex KLEINVEESTAL. Het gebouw, op rechthoekige plattegrond, is opgetrokken uit (hergebruikte) schone baksteen en verblendsteen en wordt gedekt door een met geglazuurde, gegolfde Friese pannen en dito Hollandse pannen belegd schilddak met een lang wolfseind, waaronder een stel rechtgesloten inrijdeuren en een zesruits venster links daarvan. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de grotendeels nog intacte gebinten van de oudere schuur evenals de stenen rondom de open haard (type kloostermop en afkomstig van de fundering van de oudere schuur).

Waardering

De schapen- annex kleinveestal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde.

- Hij is van cultuurhistorisch belang als een belangrijk onderdeel van een boerderij met een eeuwenoude relatie met de 16de-eeuwse polder De Ruige Waard.

- Hij heeft ensemblewaarde vanwege de nauwe visuele en functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

- Hij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal