522233 - Boerderijcomplex
Grijpskerk B 1017
Bij Lageweg 40, 9843 TJ te Grijpskerk

Omschrijving

Nagenoeg vrijstaand en grotendeels nog in de oorspronkelijke staat verkerend 19de-eeuws KOETSHUIS. In schone baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken gebouw, onder een met geglazuurde Hollandse pannen gedekt schilddak met houten "uileborden" met makelaar en op houten klampen rustende daklijsten. In de oostelijke kopgevel een stel rechtgesloten inrijdeuren. In de noordelijke, aan de onderzijde naar rechts aflopende langsgevel twee zesruits vensters en een lage deur met vieruits raam. In de lagere, onder een lang dakschild staande westgevel een door een deur afgesloten gevelopening boven een hoge gemetselde drempel. In de zuidgevel eveneens een deur. Het koetshuis is middels een deur verbonden met het schuurgedeelte van de boerderij.

Het koetshuis van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde.

- Het is van cultuurhistorisch belang als een belangrijk onderdeel van een boerderij die een eeuwenoude relatie heeft met de 16de-eeuwse polder De Ruige Waard.

- Het heeft ensemblewaarde vanwege de nauwe visuele en functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

- Het is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.