Rozendaal C 1736
Ringallee 8, 6891 DJ te Rozendaal

Inleiding

VILLA 'Wildbaan' uit ca. 1880, twee bouwlagen onder een zadeldak evenwijdig aan de straat. Het eenvoudige, traditioneel vormgegeven pand toont in de hoekpilasters en het klimmend keperboogfries van de voorgevel enige eclectische invloed. Aan de Ringallee de twee oorspronkelijke PIJLERS van het toegangshek.

Het woonhuis ligt vrij op eigen terrein, van de Ringallee gescheiden door een tuin, aan de achterzijde met zijn erf grenzend aan het open weidegebied van het beekdal.

De VILLA heet Wildbaan naar het weidegebied in het beekdal ten zuiden van de Koningsberg. Van daar af liep een droge gracht, vermoedelijk aangelegd met dezelfde wildkerende functie als de wildwal, naar de plaats van deze villa aan de Ringallee.

Omschrijving

Het relatief hoge huis heeft de voorgevel aan de van de weg af gezien linker zijde, maar de straatzijde is als front vormgegeven en wordt in deze beschrijving beschouwd als de voorzijde van het pand.

Aan de Ringallee zijn de twee PIJLERS van het oude entreehek bewaard.

Het pand op rechthoekig grondplan heeft twee bouwlagen onder een zadeldak met gesmoorde verbeterde holle pannen. De wat overstekende dakschilden hebben een goot die de risalieten van de gevels niet volgt. Op het midden van de nok staat een schoorsteen, een tweede staat op de hoek linksvoor. Ernaast staat de enige, niet oorspronkelijke dakkapel. Het overstek heeft bescheiden windveren.

Het verder ongepleisterde pand heeft wit gepleisterde hoekpilasters, die alleen aan de voorgevel in een klimmend fries een vervolg vinden.

Alle vensters hebben een getoogde bovendorpel en persiennes. De segmentbogen zijn anderhalf steens voor de begane grond, halfsteens voor de verdieping. De openslaande ramen en enkele tuindeuren hebben een brede middenroede en een roedeverdeling voor ongeveer vierkante ruiten, zes voor de verdieping, acht voor openslaande of schuiframen op de begane grond.

De brede FRONTGEVEL aan de straatzijde heeft drie vensterassen, met in het midden een veranda met een balkon voor de verdieping. Een zeer brede middenrisaliet beslaat de helft van de breedte en zijn er eenvoudige ankers aangebracht. De vensters hebben, evenals die van de andere gevels, vier- en zesruits ramen met persiennes. In dit patroon passen de glasdeuren van het balkon. De openslaande deuren op de begane grond wijken af, ze zijn ieder zesruits met een gewijzigd tweeruits bovenlicht. Het muurwerk van de veranda is wit gepleisterd. De windschermen aan weerszijden hebben 5 x 3 ruiten.

De LINKER GEVEL heeft een wit gepleisterd klimmend keperfries met hangende consoles. Hierin gaan twee keperboogvormige zolderraampjes schuil, het linker met gietijzeren gebogen roeden. Aan deze zijde heeft het huis drie vensterassen, waarvan de wat bredere middelste met de ingang, en de linker nu schuil gaan achter een moderne aanbouw onder een lessenaarsdak. Haaks hierop heeft deze aanbouw een uitbouw met een zadeldakje. Heeft door de aanbouw de begane grond nu maar één venster van het genoemde soort, de verdieping heeft er rechts en links één. In het midden bevinden zich twee gekoppelde vierruitsvensters onder een segmentboog met wat terugliggend boogveld. De zolder heeft één openslaand venster, met een smeedijzeren hekje als frans balkon, naast de reeds genoemde kleine zoldervenstertjes in het keperfries. Rond de verdiepingsvensters en het grote zoldervenster zijn diverse herstellingen aan het muurwerk slechts herkenbaar aan een verschil in voegspecie. Vermoedelijk zijn de middelste vensters gewijzigd. De ACHTERGEVEL is gericht op het weidse uitzicht over de weilanden. Evenals de frontgevel heeft deze een zeer brede middenrisaliet die ongeveer de helft van de breedte omvat, doch slechts één vensteras heeft. De smalle resterende ruimte rechts en links hebben ieder ook één vensteras. Zes ankers markeren de balklagen. In het midden is recent een stenen serre-achtige uitbouw geplaatst, aansluitend bij de stijl van het pand.

De RECHTER GEVEL is sober uitgevoerd en heeft nu maar twee vensterassen, het midden is blind. Rechts en links zijn getoogde openslaande deuren, zesruits, met een dubbele roede in het bovenlicht zodat de lijnen van de brede naald van de deuren doorgezet wordt, voorzien van persiennes. Aan deze zijde is het bordes van een gesloopte waranda of serre bewaard. De getoogde verdiepingsvensters hebben zesruits openslaande ramen met persiennes. De zolder heeft twee kleine vierruits vensters in de vorm van een liggende ruit, dat wel zeggen, een overhoeks geplaatst vierkant met een grotere breedte dan hoogte. In het top bevindt zich een klein rondvenster. De gevel heeft hetzelfde soort ankers.

Forse, vrijliggende VILLA uit ca. 1880.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een hoog oprijzend woonhuis, traditioneel vormgegeven, met enige eclectische invloed.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging, waardoor het pand het beekdal aan de zijde van de Ringallee afsluit.