Stationsweg 35, 7941 HC te Meppel

Inleiding

WOONHUIS in Jugendstil, blijkens gietijzeren putdeksel gebouwd in 1906. De ontwerper is niet bekend. Het huis is gebouwd als privé behuizing, door de bezetter als 'joods bezit' onteigend en na WO II door Gist-Brocades in gebruik genomen als directeurswoning en vervolgens als kantoorpand voor het pensioenfonds. Sinds 1997 is het gebouw weer als woonhuis in gebruik. Verbouwd omstreeks 1954; restauratie eind jaren '90.

Omschrijving

Vrijstaand woonhuis op rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen onder met pannen gedekt zadeldak met enig overstek; driehoekige erker met balkon aan voorzijde (Jugendstil hek vernieuwd); serre met balkon aan rechterzijde (geprofileerde goot met bewerkte klossen); links van de entree poortje met halve klokgevel. Gepleisterde (bakstenen) gevels met waterlijsten en sierbanden in rode verblendsteen; sierlijst met waaiervormige motieven; geveltoppen met siervakwerk. In de voorgevel rijke halfrond gesloten ingangspartij met bewerkte houten deur gevat in gekleurde glas-in-lood ramen met florale motieven. In de bovenlichten van de erker dito glas-in-lood. De ramen op de verdieping (voorgevel en rechterzijgevel) cirkelvormig geaccentueerd en eveneens voorzien van gekleurd glas-in-lood met florale motieven. Voor het overige hoofdzakelijk H-vensters met bovenlicht (deels zonder verdeling, deels met verdeling waarin geel bobbeltjesglas) Boven de recht gesloten gevelopeningen bewerkte lateien en licht getoogde bakstenen strekken. INTERIEUR. De plattegrond is grotendeels nog oorspronkelijk: vestibule, gang met toilet en even uitgebouwde bijkeuken, geflankeerd door de zitkamer met erker en de eetkamer met serre; op de verdieping de slaapvertrekken, een badruimte en het balkon; zolder. Inwendig zijn onder meer van belang de vestibule met tochtdeuren met gestraald glas (florale motieven) en meerruits bovenlichten; de gang met polychrome vloerbetegeling; de witte betegeling in de gang naar de bijkeuken; de imposante trappartij met snijwerk; de paneeldeuren met bewerkte omlijstingen en bovenlichten met geel bobbeltjesglas; in de kamers stucplafonds met pauwenveermotief, de suitepartij met schuifdeuren en zijkasten; de marmeren schouwen met Jugendstilmotief en dito betegeling; in de toiletten de florale polychrome vloerbetegeling en (op de begane grond) blauwwitte wandbetegeling; het raam op de overloop met gekleurd glas-in-lood met florale motieven en meerruits bovenlicht met geel bobbeltjesglas.

VILLA uit 1906 is van algemeen belang:

- vanwege de bijzondere bewonings- en gebruiksgeschiedenis;