522276 - Sluiscomplex Hel- en Zuilespolder
Dordrecht T 1402
Bij Merwelanden 33, 3313 LE te Dordrecht

Inleiding

In 1888 gebouwde SLUISWACHTERSWONING, onderdeel van het sluiscomplex Hel- en Zuilespolder. De grotendeels in oorspronkelijke staat verkerende sluiswachterswoning staat aan de oostzijde van de schutsluis. De aan de westkant van de sluis staande, oorspronkelijk identieke sluismeesterswoning is in het begin van de jaren tachtig vernieuwd, en valt derhalve buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

De sluiswachterswoning staat op een fundering van 64 houten palen. Het betreft een eenvoudig, vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken, op een met leilinden begroeide verhoging staand verdiepingloos woonhuis onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het huis heeft een gepleisterde plint, rechtgesloten gevelopeningen en een symmetrische, naar de sluiskolk gerichte langsgevel met een deur onder bovenlicht en een met een luik behangen venster aan weerszijden. Het huis draagt een gevelsteen waarop de waterhoogte op 1-2-1953 staat aangegeven.

Waardering

De sluiswachterswoning, onderdeel van het sluiscomplex Hel- en Zuilespolder, is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en de vanwege de ensemblewaarde.

-\tDe schutsluis heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een sluiscomplex, dat van belang is voor de landschappelijke ontwikkeling en de waterhuishouding van het poldergebied bij Dordrecht.

-\tDe woning heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en de visuele samenhang met de sluis.

-\tDe woning is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.