522285 - Woonhuiscomplex
Dordrecht F 1757
Bij Wolwevershaven 34, 3311 AW te Dordrecht

Inleiding

TUINKOEPEL behorende bij het woonhuiscomplex Wolwevershaven 34. Het complex bestaat uit een woonhuis uit 1895-1896 in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance met in de achterliggende stadstuin een door middel van een galerij met het huis verbonden tuinkoepel in Eclectische stijl, en een waarschijnlijk oudere folly in een aan de Engelse Landschapsstijl verwante rustieke tijl.

Omschrijving

Vanaf de achtergevel van het woonhuis loopt langs de noord-oostelijke rand van de tuin een galerij van teakhout en glas naar een achtzijdige, witgeschilderde theekoepel die half over de rivier hangt. De onder een plat dak staande koepel heeft een achtzijdige plattegrond en witgeschilderde gevels met aan alle zijden vensters met houten kozijnen en met geprofileerde omlijstingen met kroonlijsten.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse tuinkoepel met bijbehorende galerij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, de cultuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tDe koepel is van cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een laat negentiende-eeuwse tuinkoepel in een stadstuin in de historische binnenstad van Dordrecht.

-\tDe koepel is van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving in de stijl van de Eclecticisme, vanwege de kwaliteiten van het ontwerp, de detaillering en de materiaaltoepassing.

-\tDe koepel heeft ensemblewaarde vanwege de sterke functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen en vanwege de bijzonder situering aan de rivier.

-\tDe koepel is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

-\tDergelijke tuinkoepels met bijbehorende galerij hebben tevens zeldzaamheidswaarde.