522292 - Krankzinnigengesticht
Dordrecht H 4162
Bij Museumstraat 40, 3311 XP te Dordrecht

Inleiding

HEKWERK uit 1904 behorend bij het museumcomplex. Het hekwerk is geplaatst ten tijde van de verbouwing van het krankzinnigengesticht tot museum. De ornamentiek van de smeedijzeren hekken is stilistisch verwant aan de toentertijd in zwang zijnde Art Nouveau.

Omschrijving

De erfscheiding tussen de museumtuin en de straat bestaat uit een gemetselde borstwering met eveneens gemetselde hekpijlers en kolommen, waartussen de smeedijzeren hekken zijn bevestigd. De borstwering heeft een hardstenen plint en een eveneens met hardsteen afgedekte ezelsrug. De hekpijlers aan weerszijden van de twee toegangshekken hebben zandstenen koppen met driehoekige afdekstenen waarin 'MUSEUM' staat gegraveerd. De rechter toegangshekken staan voor een oprit naar de voormalige hoofdentree van het museum.

Waardering

Het hekwerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tHet hekwerk is van cultuurhistorisch belang als een bijzondere erfafscheiding bij een gebouw met een bijzondere functie in de historische binnenstad van Dordrecht.

-\tHet hekwerk heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving en detaillering.

-\tHet hekwerk heeft ensemblewaarde door de visuele en functionele samenhang met de verschillende onderdelen van het museumcomplex.

-\tHet hekwerk is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek