522295 - Villacomplex De Beukenhof
Dordrecht C 5643
Bij Singel 87, 3311 PB te Dordrecht

Inleiding

In Eclectische stijl uitgevoerde TUINKOEPEL, waarschijnlijk van vóór 1895, behorend bij het villacomplex De Beukenhof, gesitueerd in de tuin van de villa.

Omschrijving

Het achthoekige tuinkoepeltje is grotendeels van hout. Op de hoeken hardstenen neuten. Het paviljoentje heeft een zinken koepeldak met geprononceerde roeven tussen de velden. Bovenin zijn de roeven gebundeld en bekroond met een ijzeren windvaan. Direct onder de dakrand per gevelvlak een liggend paneel met sjabloonmotieven.

Aan weerszijden van de dubbele glasdeuren een gevelvlak met een hoog T-venster, allen met rondboog bovenlicht en houten panelen aan de onderzijde. Ook in de vier gesloten gevelvlakken is een rondbooglijst aangegeven. In de spaarvelden boven de rondboog zijn sjablonen met bloemmotieven aangebracht.

Langs de drie glasgevelvlakken is een luifel geplaatst die rust op vier geprofileerde houten zuiltjes met hardstenen poeren. Onder de luifel een stoepje met beschilderde tegels.

Inwendig zijn muur- en plafondschilderingen aangebracht.

Waardering

De tuinkoepel is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van een negentiende-eeuws tuinsierraad alsook wegens de ensemblewaarde door de ruimtelijke en historisch-functionele relatie met de overige onderdelen van villacomplex De Beukenhof.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinkoepel

Onbekend ; Zuid-Holland