Dordrecht D 3933
Dordrecht D 3934
Rozenhof 32, 3311 JT te Dordrecht
Rozenhof 34, 3311 JT te Dordrecht
Rozenhof 36, 3311 JT te Dordrecht
Rozenhof 38, 3311 JT te Dordrecht

Inleiding

Halve maanvormig aangelegd ensemble HERENHUIZEN uit 1898, deel uitmakend van het complex de Rozenhof, gelegen ten oosten en ten noorden van de Villa Rozenhof.

Omschrijving

De herenhuizen 2 t/m 20 zijn opgetrokken in rode baksteen over twee bouwlagen met een ruime zolderverdieping onder een afgeknot zadeldak. Deze woonhuizen zijn groter dan de panden 22 t/m 38. Door de plaatsing van de huizen in een gebogen gevelwand varieert de hoofdvorm van de plattegronden van rechthoekig tot trapeziumvormig. De huizen hebben drie vensterassen brede voorgevels met afzonderlijke detaillering van geglazuurde baksteen, rode, gele of groene verblendsteen, pleisterwerk of natuursteen, gevarieerde topgevels (trap- of tuitgevels) en afwisselend geplaatste balkons. De voordeuren zijn telkens gespiegeld en bevinden zich geheel rechts of links. Alle vensteropeningen zijn rechtgesloten en geplaatst onder hanenkammen van gekleurde verblendsteen met gestucte aanzet- en sluitstenen. De panden hebben een hardstenen plint en hardstenen onderdorpels die opgenomen zijn in een cordonlijst. In de geveltoppen siermetselwerk en gestucte speklagen. De entrees hebben een brede paneeldeur met twee ramen met siersmeedwerk en een bovenlicht met glas-in-lood. Naast de entree twee schuiframen, op de verdieping drie schuiframen. In de geveltop een tweeruitsvenster. De panden hebben allen een houten balkon dat zich alternerend op de eerste of tweede verdieping bevindt. De huizen nr. 6 en 12 hebben een houten geveltop met duiventil. Nr.4 en nr.16 zijn identiek en gespiegeld identiek aan nr.10 en nr.20. Nr.6 is gespiegeld identiek aan nr.12. Nr.8 is identiek aan nr.14 en aan nr.18.

De herenhuizen nr. 22 t/m 38 vormen een gevelwand van negen woningen opgetrokken in baksteen over drie bouwlagen. De woningen zijn lager en smaller dan de woningen 2 t/m 20. De panden hebben lijstgevels en staan onder mansardekappen. De uitkragende daklijsten rusten op houten klossen. Het middelste pand, nr.30, heeft een zadeldak met een trapgevel. De gevelschema's zijn gespiegeld ten opzichte van het middelste pand.

Overal hardstenen plinten die tot aan de onderdorpels van de begane grond vensters doorlopen. Alle vensteropeningen zijn geplaatst onder getoogde strekken met zandstenen sluit- en aanzetstenen en boogtrommels met siermetselwerk.

De nrs. 22 en 38 hebben een halsgevel. Op de verdieping drie Franse balkons, in de topgevel een schuifraam met aan weerszijden twee liggende raampjes.

De nrs. 32 en 36 hebben op de begane grond een gestucte gevel met schijnvoegen en een geprofileerde cordonlijst.

De interieurs zijn redelijk gaaf. Originele elementen zoals marmeren gangvloeren met marmeren plinten en drempels, kamers-en-suite met schuifdeuren met glas-in-lood, stucplafonds met leeuwenkopjes en profiellijsten zijn vrijwel overal nog in tact.

Waardering

Uit 1898 daterend ensemble herenhuizen in Overgangsstijl, deel uitmakend van het complex De Rozenhof, van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van vroege projectontwikkeling als ook van belang wegens ensemblewaarde met de Villa Rozenhof, het bijbehorende rosarium en de achterliggende Singelbebouwing.

Driel, Van ; Zuid-Holland
aannemer / uitvoerder