Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522310
Complexnummer
522308 - NS-station Dordrecht
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82973/99
Kadastrale aanduiding
Dordrecht D 6628
Stationsplein 1, 3311 JV te Dordrecht
Stationsplein 3, 3311 JV te Dordrecht
Stationsplein 2, 3311 JV te Dordrecht
Stationsplein 4, 3311 JV te Dordrecht

Omschrijving

Inleiding

PERRONOVERKAPPING behorende bij het complex NS-station Dordrecht. In 1900 door de Dordtse firma Van Dorsser & Terhorst vervaardigde stalen draagconstructe van de PERRONOVERKAPPING op het eerste eilandperron van het in 1871-1872 gebouwde station van Dordrecht.

De overkapping heeft in de loop der tijd op onderdelen wijzigingen ondergaan.

Omschrijving

De op een eilandperron staande draagconstructie van de perronoverkapping bestaat uit een ijzeren constructie van geklonken, gewalst ijzer, waarop een houten zadeldak ligt. Deze constructie is samengesteld uit één rij geconstrueerde kolommen met volwandige zijkanten en Belgische spanten met gebogen onderrand, die met elkaar zijn verbonden door vakwerkliggers. De houten kap heeft een zeeg in beide dakschilden, die een flauwe dakhelling hebben.

Waardering\t\t

De perronoverkapping is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurische waarde.

-\tDe perronoverkapping is van cultuurhistorisch belang als een bijzondere en representatief voorbeeld van een typologische ontwikkeling.

- De perronoverkapping heeft architectuurhistorische vanwege het belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek en als een goed en herkenbaar bewaard gebleven voorbeeld van een voor de bouwtijd karakteristieke draagconstructie.

-\tDe perronoverkapping heeft stedenbouwkundige waarde vanwege als onderdeel van een complex met een bijzondere ligging aan een plein en aan de belangrijkste toegangsweg naar de binnenstad. De overkapping heeft tevens ensemblewaarde vanwege de sterke visuele en functionele samenhang met het stationsgebouw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522308. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport Perronoverkapping

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kamperdijk, N.J. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Fa Dorsser & Terhorst ; Zuid-Holland
aannemer / uitvoerder