Dordrecht F 1801
Groenmarkt 70, 3311 BE te Dordrecht
Visbrug 2 A, 3311 KW te Dordrecht

Inleiding

KANTOORGEBOUW met bovenwoning uit 1906 in Overgangsarchitectuur met invloeden van de Art Nouveau, naar ontwerp van architect H.A. Reus (1872-1935) in opdracht van de firma gebr. Wolff Hzn.

Omschrijving

Het hoekpand heeft een rechthoekige plattegrond met een afgeronde hoek en is boven een hardstenen onderbouw opgetrokken in crèmekleurige strengperssteen die is verlevendigd met rode geglazuurde baksteenbanden. Het pand bestaat uit een volume van drie lagen met plat dak en uit een volume van vier bouwlagen met een kaplaag onder zadeldak bedekt met terra-cotta daktegels en crête. Het pand heeft rechthoekige vensters met houten kozijnen, aan de bovenzijde voorzien van rode zandstenen lateien met een afgeschuinde onderrand waarin een driehoekig tandlijstje is uitgehakt en aan de onderzijde van hardstenen dorpels met op de hoeken ingegraveerde voluten. De voordeur bevindt zich in de smalle voorgevel (noord-west) aan de Groenmarkt. De dubbele glasdeuren zijn geplaatst in een rondboogvormig kozijn met een drieledig rondboogbovenlicht met meerruitsroedenverdeling en een zijlicht met glas-in-lood. De entree heeft een geblokte hardstenen omlijsting. De hoekpartij is op de begane grond afgeschuind en op de verdiepingen rondgemetseld. De overgang wordt gevormd door een getrapte, rode zandstenen band. De begane grond telt twee afzonderlijke vensters, beide verdiepingen hebben een gebogen tweeruitsvenster met aan weerszijden een smal venster, allen met negenruits bovenlichten en gevat tussen een doorlopende latei en onderdorpel.

De brede rechterzijgevel (zuid-west) heeft geheel rechts een risaliet met de entree naar de bovenwoning. De brede deur met ijzeren hang- en sluitwerk en deurlichtje en het direct ernaast gelegen zesruits venstertje zijn geplaatst onder een drieledig rondboogvormig bovenlicht met roedenverdeling en glas-in-lood. De ingang heeft een hardstenen deuromlijsting onder zandstenen latei. Links van de entree twee tweeruitsvensters met aan weerszijden een zijlicht en negenruits bovenlichten. Op de verdiepingen een drieledig venster met roedenverdeling. De bovenste raampartij is bekroond met een zandstenen latei waarin een pelikaan is uitgehakt. Aan weerszijden hardstenen kikkers. In de geveltop vijf ramen met roedenverdeling, een zandstenen cirkel en bovenin een hardstenen pelikaan.

Bij de vergaarbak van de regenpijp een gevelsteen met reliëf van hagedissen. Tegen het linkerschild van het zadeldak een hoge schoorsteen van afwisselend rode en witte baksteenlagen. Op de voorgevel links een hoge schoorsteen die qua hoogte aansluit op het naastgelegen pand.

Waardering

Vroeg twintigste eeuws kantoorgebouw met bovenwoning in Overgangsstijl met invloeden van Art-Nouveau, van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als representatief voorbeeld van de cityvorming in Dordrecht, alsook van belang wegens beeldbepalende en ensemblewaarde als onderdeel van de monumentale gevelwand langs de Groenmarkt.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis