Dordrecht F 2101
Groenmarkt 78, 3311 BE te Dordrecht
Groenmarkt 80 A, 3311 BE te Dordrecht
Groenmarkt 80, 3311 BE te Dordrecht

Inleiding

BANKGEBOUW met woning uit 1917 naar ontwerp uit 1916 van de Dordtse architect Carel Tenenti in 'Um 1800' stijl. Het gebouw staat in een gesloten straatwand van de Groenmarkt, met de achtergevel aan de Voorstraathaven.

Omschrijving

Het bankgebouw heeft een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen met een kaplaag. De drie assen brede voorgevel is met gefrijnde zandsteen bekleed en voorzien van vier pilasters die boven de gevelrand uitsteken en verlevendigd zijn met ingegraveerde voluutmotieven. De linkertravee heeft een plat dak met mastiek dekking, het rechterdeel is geplaatst onder een gebroken schilddak bedekt met holle pannen. De dakkappen liggen achter een hardstenen dakrand. Het gebouw heeft rechthoekige vensters met houten (schuif)kozijnen aan de onderzijde voorzien van een hardstenen dorpel.

De voorgevel heeft een licht vooruitspringende hardstenen plint. Rechts bevindt zich de entree met dubbele deuren onder een rondboogbovenlicht waar een sierlijk smeedijzeren rooster voor is geplaatst. De entree heeft een hardstenen drempel. In de deuromlijsting staat vermeld: "opger. 1882". Aan weerszijden in de hoeken wapens met leeuwen en een grieks kruis. Op de begane grond en op de verdieping twee vensterpartijen met schuin terugwijkende zijlichten. Boven de voordeur een T-venster. Op de tweede verdieping een reeks van tien vensters met geprofileerde draairamen. Op de vier tussenliggende lisenen mascarons en een golvende, hardstenen daklijst.

De achtergevel (zuid-oost), die direkt aan de Voorstraathaven grenst, heeft op de begane grond aan de rechterzijde een erker met afgeschuinde zijden. In alle drie zijden zijn draairamen geplaatst. De erker rust op gemetselde consoles met hardstenen delen. De begane grond bevat verder 8 draairamen. De verdiepingen zijn teruggelegen waardoor een groot dakterras aanwezig is. Hieraan openslaande deuren en een T-venster. Op de tweede verdieping twee T-vensters.

Het interieur bevat een ijzeren spiltrap in het kantoor en de originele bankkluis in de hal. De hal heeft een gepolijste marmeren vloer en marmeren lambriseringen. In de hal zijn de vloeren van granito en de wanden bij de bewaard gebleven eikenhouten loketten van marmer. De eikenhouten tochtportaaldeuren hebben in de zwikken houtsnijwerk en bovenlichten met glas-in-lood. De achter het kantoor gelegen directiekamer is afgewerkt met een eikenhouten betimmering, die van enig snijwerk is voorzien en onder meer bestaat uit een hoge lambrizering, deuromlijstingen en een houten plafond. Aan weerzijden van de eenvoudige marmeren schouw zijn kasten opgenomen.

Waardering

Vroeg twintigste eeuws, voormalig bankgebouw met woning in Um 1800 stijl van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt, als representatief voorbeeld van de cityvorming in Dordrecht, alsook van belang wegens beeldbepalende en ensemblewaarde als onderdeel van de monumentale gevelwand langs de Groenmarkt. Het gebouw is tevens van belang als kenmerkend voorbeeld van het werk van de Dordtse architect C. Tenenti.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Bankgebouw
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis