Dordrecht D 5535
Hoge Bakstraat 44, 3311 WJ te Dordrecht

Inleiding

KANTINE bij de N.V. Biscuitfabriek 'Victoria', in 1941 gebouwd naar ontwerp van architect D. Roosenburg in de trant van het Traditionalisme. De kantine staat langs het spoor in de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht.

NB Het interieur is grotendeels gewijzigd, behoudens de trappartij bij de hoofdingang. De zijgevel langs de Havenstraat heeft nieuwe kozijnen van kunststof.

Omschrijving

Kantine, opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond in rode hardgrauwe handvormsteen over twee bouwlagen met aan de noordzijde een extra, gepleisterde onderverdieping. Het pand heeft een gebogen, overstekend dak bestaande uit een constructie van holle bimsbetonplaten op ijzeren spanten. De gevels zijn in sierverband gemetseld met diagonale rollagen van rode geglazuurde baksteen. Het pand heeft een borstwering die is opgebouwd uit rijen zeer grote en kleine bakstenen en is afgezet met een betonnen rand. Het pand heeft stalen rechtgesloten ramen en deuren in kozijnen van schokbeton.

De hoofdingang bevindt zich in de kopgevel aan de Hoge Bakstraat. Dubbele deuren zijn geplaatst in een eenvoudige betonnen deuromlijsting. Links van de entree en op de verdieping drie ronde, stalen ramen met roeden en een betonnen kozijn. Rondom gemetselde rollagen van rood geglazuurde baksteen en aan de onderzijde een betonnen sluitsteen. Het rechter deel van de voorgevel is rondgemetseld en risalerend en afgedekt met een aparte, uitstekende puntkap. In de ronding zijn 4x4 vierkante kozijnen geplaatst. De onderste laag bestaat uit brede ramen. Allen met stalen roeden. Links van de voorgevel is het metselwerk doorgetrokken in een erfscheiding van ongeveer een halve meter hoogte die is afgezet met betonnen dekplaten.

In de linker zijgevel een extra gepleisterde onderverdieping waarin vijf getoogde portieken met elk twee vierruits stalen vensters met baksteen onderdorpels. Op de verdiepingen zesdelige raampartijen.

De rechter zijgevel heeft centraal vijf vensterassen met aan weerszijden een vrijwel blind geveldeel met links één rond raamkozijn en rechts vier ronde raamkozijnen, alleen met stalen roeden. De grote rechthoekige ramen zijn geplaatst in zesdelige betonnen kozijnen.

Aan de achtergevel een betonnen trap met bordes en de achterdeur. In de borstwering twee ventilatieroosters. Op begane grond niveau vier staande vensters en op de verdieping vijf staande vensters, opgebouwd uit twee vierkante ramen.

In het interieur is van belang bij de hoofdingang een bordestrap met een sierlijke smeedijzeren trapbalustrade.

Waardering

De kantine is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

-De kantine heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een kantoorkantine uit de eerste helft van de twintigste eeuw, vanwege de bestemming verbonden met de industriële en economische groei van de stad.

-De kantine heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere vormgeving en als werk binnen het oeuvre van D. Roosenburg, die als functionalistisch architect binnen het Traditionalisme een bijzondere positie innam binnen de Nederlandse architectenwereld.

-De kantine heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de bebouwing langs de spoorlijn Dordrecht-Rotterdam.

-Het pand is gaaf in hoofdvorm en detaillering.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Kantine Kantine Victoriafabriek