Dordrecht K 3201
Oranjepark 1, 3311 LP te Dordrecht

Inleiding

VILLA 'Berckensteyn' uit 1912 gebouwd in Nieuw-Historiserende stijl naar ontwerp van de Dordtse architect B. van Bilderbeek in opdracht van dhr. D. Brand Azn. De woning ligt op de hoek van het Oranjepark en de Vrieseweg en heeft rondom een tuin met langs de achterzijde een sloot.

NB Oorspronkelijk waren alle ramen van persiennes voorzien.

Omschrijving

De villa op rechthoekige plattegrond is boven een trasraam van rustiek behakte klinkers opgetrokken in schone baksteen en heeft twee lagen en een kaplaag onder een schilddak gedekt met verbeterde Hollandse pannen. In de kap zijn diverse houten dakkapellen geplaatst met tweeledig venster en een fronton, onder een zadeldak.

Het pand heeft rechtgesloten vensters met houten kozijnen met meerruits roedenverdeling en glas-in-lood in de bovenlichten. De vensters op de begane grond zijn geplaatst onder een rondboogbovenlicht of onder een verdiepte boogtrommel gevuld met siermetselwerk en afgezet met zandstenen hoekstenen. Op de verdieping bevinden zich kruiskozijnen aan de bovenzijde voorzien van hanekammen met natuurstenen aanzetstenen en aan de onderzijde van zandstenen dorpels. Het pand heeft geblokte hoeklisenen en een geprofileerde overstekende gootlijst op klossen. De voorgevel (zuid) draagt in sierlijk uitgevoerde smeedijzeren cijfers het bouwjaar '1912'. Het trasraam heeft twee eenlaags zwarte baksteenbanden en een iets terugspringende zandstenen bovenrand. De symmetrische drie vensterassen brede voorgevel heeft in het midden de voordeur onder uitstekend halfronde luifel (tongewelf) met cassettenplafond. De luifel rust op gemetselde, vierkante kolommen met zandstenen kapitelen. In de kolommen zijn zandstenen blokken met ingehakte motieven opgenomen. Voordeur met panelen en een ijzeren raamrooster en een rondboog bovenlicht met glas-in-lood. De entree heeft een hardstenen bordes met ingelegde granito- en mozaïekrand.

Aan weerszijden van de entree vensters met kruiskozijnen. In de kap drie dakkapellen.

In de rechter zijgevel (oost) geheel links een uitgemetselde serre met geblokte hoeklisenen. In beide zijgevels van de serre een rechtgesloten kruisvenster, en in de tuinzijde drie gebogen ramen met aan de bovenzijde een bloktandlijstje. Op de serre een balkon met ijzeren balustrade met gemetselde hoekbalusters. Aan het balkon openslaande deuren met glas-in-lood bovenlichten. Voorts in de rechter zijgevel twee paar openslaande tuindeuren onder een rondboogbovenlicht met zijlichten, allen met roedenverdeling. In het bovenlicht radiale roedenverdeling en glas-in-lood. Hardstenen drempel en twee gemetselde traptredes met hardstenen dekplaten naar de tuin. Op de verdieping twee kruiskozijnen. In de kap een gemetselde dakkapel met afgeschuinde zijden en schilddak. In de voorzijde een driedelig raam.

In de linker zijgevel (west) bevindt zich een zijentree in rondboogportiek bereikbaar via een granito bordesplaat met hardstenen traptreden. Hierin een dubbele deur onder rondboogbovenlicht. Direct ernaast een eenlaags erker met lessenaarsdak. Midden in de gevel vanaf de verdieping een uitgemetselde traptoren met zinken klokdak en piron. Driedelige raampartijen met zandstenen onderdorpel waarin leeuwtjes zijn uitgehakt.

De achtergevel heeft een eenlaags erker met schilddak. Op de begane grond twee en op de verdieping drie kruiskozijnen. In het trasraam drie dichtgemetselde kelderramen.

Het interieur van de villa heeft de oorspronkelijke indeling behouden met onder meer een centrale hal met rechts een woonkamer met serre, salon en eetkamer met ingebouwd zitje en links een studeerkamer. De villa bevat onderdelen als een gewelfd tochtportaal van gespiegeld marmer in rood en zwart met profiellijsten, houten paneelambriseringen, parketvloeren en verwarmingskasten met gedraaide balusters. In de vertrekken twee marmeren schouwen en een met koper beslagen schouw, betegelde toiletten, bewerkte houten trapbaluster en spijlen, diverse rondboogramen met radiale roedenverdeling, veel glas-in-lood van J.L. Schouten, 't Prinsenhof Delft.

Waardering

Vroeg twintigste-eeuwse villa 'Berckensteyn' in Nieuw-Historiserende stijl van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt, alsook van belang wegens beeldbepalende en ensemblewaarde met het Oranjepark in de negentiende-eeuwse schil van Dordrecht.

Bilderbeek, B. van ; Zuid-Holland