Dordrecht H 1359
Steegoversloot 29, 3311 PM te Dordrecht

Inleiding

Uit 1895 daterend woonhuis, dat mogelijk is gebouwd als KANTOORWONING, naar ontwerp van de architect W. Stork en vermoedelijk in opdracht van J. Geerken. Omstreeks 1930 is het in een Eclectische Overgangsstijl gebouwde pand verbouwd tot winkelwoning voor een leer- en bontzaak. Bij deze verbouwing is de pui gewijzigd en is de oorspronkelijke ruimteindeling aangepast aan de nieuwe functie van het pand. De achtergevel is naderhand opnieuw opgemetseld. Het pand heeft momenteel alleen nog een woonfunctie en maakt deel uit van een gesloten gevelwand in het beschermde stadsgezicht van Dordrecht.

Omschrijving

De voormalige kantoorwoning telt drie bouwlagen onder een gebroken zadeldak. De markante voorgevel is opgetrokken in grotendeels gepleisterde baksteen en is boven de in 1930 verbouwde pui geheel symmetrisch opgezet. De begane grond is voorzien een hardstenen plint, schijnvoegen en diamantkoppen en bevat links een groot venster met een vijfdelig bovenlicht in de vorm van een liggende ellipsboog. Rechts een onder een rondboogvormig bovenlicht staande deur met decoratief vormgegeven roosters voor de rondboogvormige deurramen. De eerste verdieping wordt gedomineerd door een rechthoekige houten erker met snijwerk en glas-in-lood in de bovenramen.

De erker heeft een geprofileerde kroonlijst, waarop een balkonbalustrade met tussen houten hoekbalusters staande, smeedijzeren balustradehekjes is bevestigd. Een smal, rechtgesloten venster aan weerszijden van de erker bevat een eveneens met glas-in-lood ingevuld bovenlicht. De hoeken van de gevel worden op de verdiepingen gemarkeerd door zware halfzuilen, die worden aangezet ter hoogte van de onderdorpels. De tweede verdieping is ongepleisterd boven de onderdorpels van de twee vensters die de centraalgeplaatste openslaande balkondeuren flankeren. De balkondeuren zijn glasdeuren met afgeronde raamhoeken en staan onder een rechtgesloten bovenlicht. De halfzuilen dragen een hoofdgestel dat direct aansluit op de gevelopeningen van de tweede verdieping. In het hoofdgestel zijn gepleisterde blokken boven de halzuilen en muurdammen opgenomen en segmentboogvormige ontlastingsboogjes boven de vensters. Boven de balkondeuren een gebogen fronton met een handgeschilderd tegeltableau in het tympaan. De geprofileerde bovenrand is voorzien van een tandlijst. De gevel heeft een volledig gepleisterde topgevel samengesteld uit een in- en uitzwenkende gevel en een getrapte bekroning. Deze wordt geflankeerd door op de halfzuilen staande obelisken en heeft een rechtgesloten venster.

In het inwenige zijn onder meer nog stucdecoraties aan het plafond van de woonkamer, paneeldeuren, de oorspronkelijke trap met gesneden trappalen en gietijzeren spijlen, alsmede de marmeren vloerplaten in de hal bewaard gebleven.

Waardering

De kantoorwoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

-\tHet pand heeft cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van laat negentiende-eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij.

-\tHet pand heeft architectuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van laat negentiende-eeuwse overgangsarchitectuur.

-\tHet pand heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde als een bijzonder onderdeel van een gesloten gevelwand in het historische stadshart van Dordrecht.

-\tHet pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Kantoorwoning

Stork, W. ; Zuid-Holland