Dordrecht M 3739
Talmaweg 10 A, 3317 RB te Dordrecht

Inleiding

Klein KOETSHUIS bij kasteelboerderij de Crabbehof (rijksmonument nr. 13681). Het koetshuis staat tegenover de hoofdentree van de Crabbehof en dateert volgens de gevelsteen boven de voordeur uit 1830. Het koetshuis is gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

Omschrijving

Eenlaags koetshuis onder zadeldak, opgemetseld in rode baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond. De gevelhoeken van het pand en de deur- en vensteromlijstingen zijn van gele baksteen. Hoek- en sluitstenen van natuursteen. Uitgemetselde dakranden met uitkragende zandstenen hoeken.

In de kopse gevel (noord) bevinden zich garagedeuren uit 1934 onder een betonnen latei met daarboven nieuw metselwerk. Daarboven een smalle, uitgemetselde korfboog met gebeeldhouwd kopje in de sluitsteen. In de puntgevel een ovaal gestuct cartouche. Sierlijke muurankers.

De rechter zijgevel (west) is symmetrisch met in het midden een blind venster en aan weerszijden een deur. Centraal een topgevel waarachter een steekkap, met een ovaal gestuct cartouche en een uitkragende zandstenen geveltop.

De linker zijgevel ligt direct aan het water dat rondom het gehele perceel van de Crabbehof is aangelegd. Hierin twee blinde deuropeningen met ruitvormig siermetselwerk.

In de achtergevel een kruiskozijn onder een korfboog. Hardstenen vensterbank en zandstenen hoekstenen. In de puntgevel een ovaal gestuct cartouche.

Het koetshuis is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde.

-Het koetshuis heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de vormgeving.

-Het koetshuis heeft ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van de kasteelboerderij de Crabbehof.

- Het koetshuis is gaaf in hoofdvorm en detaillering van het exterieur.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)